Takip Et

SÖKE PAMUK SEKTÖR TOPLANTISI VE BERTAN BALÇIK’IN GÖRÜŞLERİ

Geçen Perşembe günü moderatörlüğünü şahsımızın yaptığı Söke Pamuk Sektör Toplantısı Söke TAYEM salonunda gerçekleştirildi.

Söke Ticaret Borsası "Ahmet Nejat Sağel", Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü "Zeki Berhuni", Söke Tarımsal Eğitim ve Yayım Müdürlüğü” Lütfi Özenç”, Söke Tarım Kredi Kooperatifi Müdürlüğü “Nihat Çiftçi,Ulusal Pamuk Konseyi "Bertan Balçık",Söke Ziraat Odası “Mustafa Tanyeri  tarafından düzenlenen toplantıda Söke Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, Aydın İl Tarım Orman Müdürü Ahmet Öktem, üreticiler, TKDK Aydın İl Koordinatörü Mustafa Bozkurt, Söke Ticaret Odası Başkanı Haluk Kutlay ve Söke,Didim Ziraat Odaları yönetici ve üyeleri katıldılar.

Pamukçuluk sektöründe yer alan pek çok konunun bildiri olarak yer aldığı toplantıdaki sunumlarda özen dikkati çekti.
 Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık, Uluslararası Pamuk Danışmanları Komitesi’ne (ICAC) göre geçtiğimiz sezon 26.8 milyon tona çıkan dünya pamuk üretiminin bu sezon ekim alanlarındaki sınırlı daralma ve su teminindeki zorluklar nedeniyle yüzde 2 azalarak 26.3 milyon tona gerilediği kaydetti. Balçık, buna karşılık tüketimin 26.8 milyon tona çıkarak üretimi geçtiğinin tahmin edildiğini aktardı. 

“Dünyada ve Türkiye’de Pamuk Sektörü konusunu ele alan Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık, "Geçtiğimiz 3-4 yıldır Brezilya'da  pamuk üretiminde ciddi bir artış var.Vietnam ise ithalatta önemli bir mesafe kat etti.Brezilya ise uyguladıkları metot, sistem bundan 10 sene önce kurgulandı ve şu anda ise meyvelerini yiyorlar. Aynı zamanda da çok büyük bir ihracatçı pozisyonuna geldiler. 

Bizde ise her ne kadar artış eğilimi olsa da ki geçtiğimiz yıl bunu daha da arttırarak 1 milyon ton olmasını bekliyorduk ancak iklim değişiklikleri ve diğer nedenlerden dolayı bu rekolteyi gerçekleştiremedik. 

Pamuk tüketiminde Çin lider, burada yine öne çıkan 2 ülke var. Birisi Bangladeş ve Vietnam, bunlarda da her sene çok ciddi pamuk kullanımında bir artış var, bizim dünyadaki en önemli rakiplerimiz arasına girmekteler. 
Türkiye'de ise 2017 yılında 1 milyon 600, 1 milyon 650 bin ton civarı olan kullanımımız yaz aylarında yaşadığımız ekonomik sıkıntılar sebebiyle kapasitedeki kullanım oranlarının düşmesiyle maalesef 1 milyon  bin tonun altına geriledi" ifadelerini kullandı.   

Değerlendirmesinde "Türkiye'nin dış ticaretinde ve ekonomisinde pamuk ve pamuklu ürünlerin ne kadar önemli olduğunu dikkatinize sunmak istiyorum" diyen Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık, Grafiklerle gösterdiği ihracat rakamları ile ilgili olarak"Türkiye'de otomotiv ihracat miktarı ile her zaman ön plana çıkartılır, evet doğrudur çok önemli bir sektör gerçekten ancak yarattığı katma değer yıllık istihdama bakarsanız ve özellikle kendi ürünümüz olan pamuğu değerlendirmesi açısından bakarsanız, Türkiye'deki en faydalı sektör konumunda. 
Ülkemizin 2023 ihracat hedefi ile birlikte burada biz pamuk üreticilerine de bazı görevler düşüyor. Tekstil ve hazır giyimde ihracatımızın 72 milyar dolara çıkarılması hedeflenmektedir. Ülke pamuk ihtiyacımız 4 milyon tona çıkacak, orta vadede de bizim 2 milyon tonu üretme kabiliyetimiz bulunmaktadır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.