Takip Et

2015 yılı Türk tarımının değerlendirmesi üzüm-1

İncir ile beraber üzerinde ve fiyatlarında en çok oyun oynanan ürünlerden birisi üzüm. Hem kurusunda hem yaşında. Çünkü ihracatçı ve tüccar üzümde az kârla yetinmek istemiyor. Bunun için de fiyatları sürekli aşağılarda tutmak için sürekli spekülasyon yaratılıyor, rekolte yüksek gösteriliyor, pazarların daraldığından, dış piyasalarda müşteri kaybettiklerinden, bunun nedeninin ise üreticinin elinde bulunan yaş ve kuru üzüm fiyatlarının yüksekliği olduğu ileri sürülüyor.

Havaların iyi gitmesi de kötü gitmesi de bu kesimler için üzüm fiyatlarını düşürmek için fırsat haline geliyor. Daha doğrusu tüccar ve tüm alıcılar için fiyat kırmaya yönelik bahaneleri sıralasak ansiklopedi ebadında eser yazmış oluruz.

Yaklaşık her üç-beş yılda bir yaş ve sofralık üzüm fiyatları dip yaptırılmaktadır.2014 yılına gelindiğinde fiyat/rekolte kıyaslaması yapıldığında rekoltenin yüksekliğinden söz etmek gerekmektedir.

2002 yılında çekirdeksiz kuru üzümün kg maliyeti 56 kuruş iken satış fiyatı 1 lira 25 kuruş olarak gerçekleşti. Aradan geçen yaklaşık 12 yıllık sürede tarımsal girdiler ortalama 4-5 kat artarken kuru üzümün fiyatı ancak 2 lira 50 kuruşa çıkmıştır. 2002 de 1 kilogram kuru üzüme 1 litre mazot alınabilirken, bugün 2 kilogram üzümle 1 litre mazot ancak alınabilmektedir. 2002 yılında yaş üzümün kilogramı 70-80 kuruş iken bugün 70 kuruş ile 100 kuruş arasındadır. Yaş üzümün kg maliyeti ise 60-80 kuruş arasındadır.

2015 KAYIP YIL OLDU

2015 yılı rekolte açısından düşük bir sezon oldu. İhracatçı Birliği sözcüsü 5 TL’ye yaklaşan kuru üzüm fiyatlarından yakınmaktadır:

“Fiyatların sezon başlamasının ardından 5 TL’nin üzerine çıkması ve yaratılan beklentiler üzüm piyasalarını olumsuz etkiledi. Avrupa’daki alıcılar başka ülkelere gitti ve satışımız düştü. Fiyatlar önemli ölçüde geriledi. Bu gelişmeden üretici, tüccar ve ihracatçı sektörün tüm kesimleri zarara uğradı. Ancak bu sezonun iyi olacağını ümit ediyorum. Bu bir tahmindir. Yanılma payı olabilir. Ama geçen yıla göre iyi bir sezon olacak”

2014 yılı kuru üzüm rekolte tahmini yaklaşık olarak 238 bin tondur.

2015 yılına üzüm üreticisi sıkıntılı girmiştir.1942-1943 kışından sonra en soğuk kışı yaşayan Batı Ege ve ülkemizde özellikle bağ alanları büyük sıkıntılar yaşamıştır. 2015 Şubat ayı içinde meydana gelen don olayı neticesinde ısı yer yer -25-30 derecelere kadar düşmüş, bu ısı düşüşünden bağlar büyük oranda etkilenmiştir. En fazla etkilenme Çal, Ahmetli, Sarıgöl, Alaşehir ve diğer yüksek alanlarda görülmüştür. Yine nisan ayında bağ filizleri -3-10 cm uzunluğunda iken gelen ikinci don olayı bağların 2015 yılı verimlerinde son derece olumsuz etki yaratmıştır.

Bahar ve yaz mevsimi girişinde bölgede meydana gelen dolu olayı ise ürün verebilecek bağlarda çok büyük tahribatlara neden olmuştur,

Bir yıl önce 238 bin ton olarak gerçekleşen kuru üzüm üretimi % 60’lar civarında bir azalma göstermesi beklenmekteydi. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.