Takip Et

ÜZÜM PİYASALARINDAN: ALAŞEHİR ALAŞEHİR ZİRAAT ODASI BAŞKANI NECDET TÜRK İLE GÖRÜŞME-3

Üzüm piyasalarında olup bitenleri okuyucularımıza duyurmak amacı ile Türk üzümcülüğünün en önemli merkezlerinden olan Alaşehir’in Ziraat Odası Başkanı Sayın Necdet Türk’ün bu konudaki görüşlerini yansıtmayı sürdürüyoruz.

Şu anda borsalarda 9 numara üzüm 4-20-4,30 TL’den işlem görmekte. Şu anda ortalama borsa fiyatları 3,90-4-20 aralığında.

2016 yılında durum son derece feci idi. Sultaniye üzümün tazesi 30 Kuruştan suma olarak rakı fabrikalarına gideken kuru üzüm 1,50 Tl’ye kadar düşmüştü.

Sayın Necdet Türk’ün kuru üzüm fiyatları konusunda beklentileri şu yönde:

“Şu anda elde stok bulunmamaktadır. TARİŞ Üzüm Birliği kuru üzüm fiyatlarını 4,50 TL ve üzerinde belirlemelidir. Aşağılardaki bir fiyat üreticiye zarar yazar.

Özellikle Rusya’ya ihracatın açık olduğu bu sezonda ihracat fiyatlarının da üst düzede olacağı inancındayız.

Rekoltenin düşük olması da arz –talep bakımından üreticinin lehine bir durumdur.”

Sayın Türk’e üzüm fiyatlarının istikrarı bakımndan neler yaplması gerektiğini sorduğumuzda ise aldığımız cevaplar şu yönde oldu:

“Üreticilerimizin girdi maliyetleri ortadadır. Bölgemizin doğal afetler karşısında durumu ortada. Son beş yılda dolu, don ve güneş yanığı afetlerinden en az bir tanesi üzüm üreticisinin verim ve kalitesini olumsuz olarak etkilemiştir. Bunun için üreticilerimiz mutlaka TARSİM sigortalarını yaptırmalıdırlar.

Üreticilerimiz, özellikle büyük miktarlarda kuru üzüm üreten üreticilerimiz açığa kuru üzüm dökmemelidirler. Açığa dökülen her bir kg. kuru üzüm fiyatların düşmesine neden teşkil etmektedir.

Kuru üzüm uzun süre dayanıklılığı olan bir meta. Yine tekrarlıyorum ki “lisanslı depoculuk” müessesesi yaygınlaştırılmalıdır. Manisa ve Alaşehir bölgeler lisanslı depoculuk için son derece uygun şartlar taşımaktadır.

Üretici lisanslı depoya kuru üzümünü teslim ettikten sonra fiyatlar uygun düzeye geldiğinde bir miktarını satıp nakite çevirebilir.

Lisanslı depoya teslim ettiği ürün zerinden uygun şartlarda kredi temininde bulunabilir.

TARİŞ Üzüm Birliği mali açıdan zor durumda. Bize TARİŞ gibi kurumlar her zaman gerekli.Çünkü piyasaların düzenlenmesinde çok önemli rolleri bulunmaktadır.”

Son söz olarak: Birçok tarım ürününde olduğu gibi üzüm üreticisi de deyimi yerinde ise kan ağlamakta.

Kendilerine sabır dilemek ve dertlerini bu köşede paylaşmak, yetkililere iletmek ve çözüm üretmekten başka elimizden başka şey gelmemekte.

Üzüm üreticisine sabırlar dilerken Sayın Necdet Türk’de başarılar diliyoruz yürekten… (NAİM ÖZDAMAR-DENGE YAZAR VE BUHARKENT MUHABİRİ)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.