Takip Et

1 Kasım 2015 Milletvekili seçimleri Aydın ili analizi-25

1 Kasım milletvekili seçimlerini irdelemeye Söke ve Sultanhisar ile sürdürüyoruz.

Söke ANAP hükümetleri sonrasında hem yerel hem de genel seçimler açısından Cumhuriyet Halk Partisi’nin üstünlüğünü sürdürdüğü bir ilçe olmuştur. Sayın Yusuf Keremit’in Milliyetçi Hareket Partisi belediye başkan adayı olduğu seçimlerde dahi, az farkla da olsa belediye başkanlığı seçimlerini kazanmasını bilmiştir.7 Haziran seçimlerinde aldığı oyu koruyamasa da ilçede birinciliğini sürdürmüştür. Bunda da en büyük etken hem Büyük Şehir Belediye hem de ilçe belediye başkanlığının Cumhuriyet Halk Partisi’nde olmasının büyük etkisi olmuştur. Bunu yanında Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar’ın bir yönü ile Söke ile bağlantılı olması, eski beldesi ve 1987’de ilçe olan Didim’den Hüseyin Yıldız’ın varlığı bu sonucun alınmasında etken unsurlardan olmuştur.

Adalet ve Kalkınma Partisi her ilçede olduğu gibi Söke’de de oylarını belirgin oran ve sayıda yükseltmiştir.7 Haziran ile 1 Kasım arasında Adalet ve Kalkınma Partisi’nin artan oy sayısı 3465’dir.Bu durumda Söke’de de en kârlı çıkan parti, Adalet ve Kalkınma Partisi olmuştur.

Partiler 7 Haziran 2015 Milletvekili seçimleri 1 Kasım2015 Milletvekili seçimleri

Oy Sayısı Oy Sayısı

CHP 31 301 30 741

AK Parti 16 122 19 587

MHP 13 244 13 917

SULTANHİSAR

Sultanhisar, yakın zaman Milliyetçi Hareket Partisi milletvekilleri Ali Uzunırmak ve Ertuğrul Kumcuoğlu’nun memleketi olarak tanınmaktadır. Ayrıca Fazıl Törün Sultanhisar’da, Hüseyin Özer Salavatlı’da ikişer dönem, Mustafa Çınar ise Atça’da bir dönem belediye başkanlığı yaptı. Milliyetçi Hareket Partisi, Sultanhisar’da böylesine güçlü bir tabana sahipti.

2014 yerel seçimlerinde Mustafa Çınar, Sultanhisar adayı gösterilmeyince partisinden istifa ederek DP adayı oldu ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin yaklaşık 1 200 oyunu böldü. Sultanhisar’da Fazıl Törün, Milliyetçi Hareket Partisi adayı olunca, uzun yıllardır var olan Atça-Sultanhisar çekişmesinden Atçalı olan Cumhuriyet Halk Partisi adayı Osman Yıldırımkaya belediye başkanı olarak seçilerek partisine Sultanhisar belediye başkanlığını kazandırdı.

Sultanhisar partilerin en az sayı ve oranda oy kazanıp kaybettikleri ilçelerden birisi oldu. Cumhuriyet Halk Partisi, 7 Haziran seçimlerine göre, 1 Kasım’da 109 eksik oy alırken, Milliyetçi Hareket Partisi de 230 oy kaybına uğradı.

Adalet ve Kalkınma Partisi ise oylarını 609 adet artırdı. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.