Takip Et

OY TERCİHİNDE HANGİ NEDENLER ETKİLİDİR?

Dünkü yazımızda seçmenlerin oy tercihlerini en öenli ornda parti ve liderin belirlediğini belirtmiştik.

“Seçmenin yarıdan fazlası (% 50,6) oylarını nereye vereceklerinin önceden belli olduğunu ifade etmişlerdir.

Bunu “adaylar belirlendikten sonra oy verme kararım netleşir” (% 23,5) faktörü takip etmektedir.

Ülkemizdeki Seçmenlerde parti bağlılığının oranı oldukça yüksektir.

Diğer taraftan seçmenlerin büyük kısmı oy verme faaliyetini gerçekleştirirken siyasal ideolojisine göre oy vermektedir. Örneğin siyasi eğilimi ilk oyunda ve son oyunda merkezin sağında olan bir seçmen, bazı istisnalar dışında merkezin soluna oy vermemektedir.

Türk seçmeni üzerinde yapılan araştırmalarda seçmenlerin büyük bir çoğunluğu (% 44,8) kendilerini dindar olarak görmektedirler. Bunu yine yüksek sayılabilecek bir oranla (% 23,9) oldukça dindar sayılırım kategorisi takip etmektedir. Yukarıdaki sonuçla karşılaştırılacak olunursa, seçmenin kendisini dindar olarak görmesine rağmen dindarlığı bir “siyasal kimlik” olarak benimseme oranı düşüktür.

Yine yapılan bir araştırmada, çeşitli parti üyelerine üyesi oldukları partiyi neden seçtikleri sorusu sorulduğunda, parti üyelerinin %21.3’ü liderin etkisi, %18.2’si siyasi görüş, %18.2’si ideoloji, %14.5’i parti kadrosu, %14.1’i hedefleri, %10.8’i çalışma programı, %6.8’i dini görüşü cevabını vermişlerdir

Seçmen davranışları incelendiğinde batıda daha çok seçmen, ait olunan sosyal grup veya mesleki kesim,bu davranışın belirleyicisi durumundadır. Seçmenler, oy vermeye araçsal bir anlam yükledikleri için ait oldukları sosyal grubun çıkarlarını en iyi şekilde yansıtan partilere oy verirler.Bunda mensup oldukları meslek ve ekonomik kıstaslar önemi yer tutar.

Fakat Türk çiftçi/üretici seçmen üzerinde yapılan araştırmalarda böyle bir özelliğin öne çıkmadığını çıksa da oy verme tercihinde çok az etkili olduğu görülmektedir.Çiftçlerimizin tercihlerini kendilerinden ve mesleki çıkralarından yana kullanmaları için;

PARTİSİ NE OLURSA OLSUN TARIM TEMSİLCİLERİ TBMM’YE 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.