Takip Et

DEVLET ÜRETİCİDEN PİRİNÇ,PATATES,SOĞAN SATIN ALIRKEN

Son günlerin konusu TMO eliyle devlet, üreticinin elinde kalan ve satılamayan patates,soğan ve pirinci satın alma kararı almış olmasıdır.

Peki bu noktaya nasıl geldik?

2019/2020 yıllarında patates ve soğanda aracıların meydana çıkardığı ve üretici elinde 80-90 Kuruş iken tüketiciye % 800 lere varan fiyatlarla ulaşan patates ve soğan belli bir zaman aralığında arz/talep dengesi arz aleyhine azalınca fiyatları yükseldi.

Her yıl olduğu gibi üretici bir yıl önce zarar ettirmeyen ürünü ekmeyi tercih etmektedir.2020 sezonunda patates ve soğan bol miktarda ekildi.

Şu anda tarlada bu iki ürün 25-30 Kuruştan alıcı bulmakta,marketlerde 1,70-2.00 TL aralığında satılmakta.

Sorunun temelinde devlet ve tarım politikalarını yöneten Ankara üst bürokrasisi bulunmakta.

Bu bürokrasi ki saat 17,30’dan sonrayı göremez,tahmin edemez,planlayamaz.Planlama yapmak da işine gelmez.Çünkü bakanlıklara hakim olan aracı,tefeci,ithalatçı gibi lobilerle hem mücadele gücü yoktur hem de niyeti.

Peki ülke ve politikacılar olarak batının her nesnesini kendimize örnek alırız da tarımsal modelini niçin almayız?

Çünkü bahsettiğimiz lobiler batı tipi bir üretim tarzından para dolu kasalarına yeni kasalar ilave demezler de ondan.Politikacılar da bu lobilerle uğraşmak istemezler;uğraşamazlar.Güvenceleri ise üreticilerin ve tüketicilerin dağınık,tek hedefe yönelmemiş,politik işbirliği olmayan kitlelerden oluşmasıdır.Nasılsa oy verme tercihi içerisinde aile ekonomisi hala en son etkenler arasındadır.

Tarım Orman Bakanlığı planlamanın sorumlusudur.Bakanlıklık ürün planlamasını niçin yapmamakta veya yapamamaktadır?Burada da devletin sektörleri destekleme tercihi ortaya çıkmaktadır.Tarım son sırada desteklenen sektördür.

Yıllar önce “Tarım Havzaları Projesi” ile destekleme amaçlı ürün planlaması,”keyfi” olarak düzenlenmeye çalışıldı.Ancak baarılamadı.Neden de desteklenen ürünlerin destekleme miktarlarının üreticinin ilk tercih nedeni olmamasından kaynaklanmaktadır.

Yıllık ödenen desteklemeler de aynı miktar ve motivasyondadır.8 Kuruşluk gübre desteği 16 Kuruşa çıkarılınca üretici deVletin istediği ürünü ekip dikmeyecektir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.