Takip Et

ULUSAL KIRMIZI ET KONSEYİ KIRMIZI ET SEKTÖRÜ MEVCUT DURUM ANALİZİ-1

Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin 2018 Yılı Kırmızı Et değerlendirme raporunda yer alan, raporunda herhangi bir değişiklik yapmadan konseyin yaklaşımını okuyucu ve besicilerimizin bilgilerine sunuyoruz:

“Ülkemiz kırmızı et sektörü, 80 milyonluk nüfusumuzu ve aynı zamanda yıllık 37 milyon kişiyi bulan turistin et tüketimini karşılamaktadır. Sektör, gerek beslenmedeki yeri gerekse üretimdeki mevcut potansiyeli nedeniyle kritik öneme sahiptir.

TÜİK verilerine göre 2017 yılında kırmızı et üretimi 1 milyon 126 bin 403 ton, ilk üç çeyrekte ise 831 bin ton olan üretim, 2018 yılı aynı döneminde % 3,6 artış ile 860 bin ton olarak tahmin edildi.

Sığır eti üretiminde bu artış % 5 oranındadır. Ancak aynı dönemde kuzu eti üretiminde % 12, keçi eti üretiminde ise % 58’lik azalışlar görüldü.

TÜİK 2018 Haziran ayı hayvan sayısı tahminlerine göre büyükbaş hayvan sayısı 17 milyon 338 bin baş, küçükbaş hayvan sayısı ise 47 milyon 362 bin baş oldu.

2017 yılının Haziran ayı verilerine göre büyükbaş hayvan sayısı bir önceki yıla göre % 7,7 oranında, küçükbaş hayvan sayısı ise % 6,9 oranında arttı. TÜİK rakamlarına göre 2018 yılının ilk 9 ayında toplam süt üretiminin bir önceki seneye göre % 13,96 oranında artış ile 7 milyon 741 bin ton olarak tahmin edildi.

Toplam Kırmızı et üretiminde bir önceki yıla göre %3,6 oranındaki artışın görülmektedir. Ancak TÜİK tahminleri yerli üretim yanında ithal edilen kesimlik ve besilik hayvanları da içermektedir.

TÜİK verilerine 2017 yılında göre 2016 yılına göre besilik hayvan ithalatı % 64 oranında (666 bin 950 baş), kesimlik hayvan ithalatı % 417 oranında (115 bin 316 baş), karkas et % 364 oranında (18 bin 878 ton) artış göstermiştir.

2018 yılı ilk dokuz ay itibarı ile 897 bin baş besilik büyükbaş hayvan ithal edilmiş, kesimlik 119 bin 500 baş hayvan getirilmiştir. Karkas ve kemiksiz et ithalatı ise bu dönemde yaklaşık 45 bin 500 ton olmuştur.

Konseyimiz 2013 yılı Temmuz ayından bu yana ülkemizin yedi bölgesindeki özel sektör ve Et ve Süt Kurumu Kombinalarının yağsız dana ve kuzu kesim fiyatları haftalık olarak periyodik bir şekilde ilan etmektedir.

Buna göre yağsız dana kesim fiyatları 23 Ekim 2017 ile 22 Ekim 2018 tarihleri arasında % 8,13 oranında artarken aynı artış kuzu kesim fiyatlarında % 20,63 oranında olmuştur. “ 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.