Takip Et

ZİRAAT ODALARININ TESPİTLERİ IŞIĞINDA ÇİFTÇİ GİRDİ FİYATLARI

Son günlerde tarım sektörünü en fazla meşgul eden konu girdi fiyatlarının hızla yükselmesidir.

Maliye Bakanlığındaki Bakan değişikliği sonrasında yeni Bakan Naci Ağbal ve ekibinin aldığı tedbir ve uygulamalar sonucu dolar,evro ve altın fiyatlarının Türk Lirası karşısında değer kaybetmesine rağmen girdi fiyatları artmayı sürdürdü, sürdürmekte.

Üreticinin isyan ettiği de bu… Döviz kuru artarken elektrik, mazot, gübre,zirai ilaç fiyatları artıyor.Düşerken de artmasının sırrı nedir?

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar 2020 yılı Tarım Sektörü değerlendirmesinde bu konuyu da ele aldı:

“Mart 2020’den itibaren, salgın nedeniyle döviz kurlarında görülen artış ve enflasyondaki yükseliş üreticilerimizin kullandığı girdi fiyatlarını yukarıya çekti.

“Gübre, tohum, ilaç, yem, elektrik ve sulama gibi girdiler enflasyonun çok üzerinde arttı. “

“Yem fiyatlarına döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak sürekli zam geldiği için üretici yem masraflarını karşılamada sıkıntı çekmektedir.”

“Artan elektrik fiyatları üretimin sürdürülebilirliği için büyük bir tehdit unsuru halinde gelmiştir.”

“Gübre fiyatları, artan döviz kurlarının etkisiyle yükseldi.”

“Sertifikalı tohum fiyatlarının yüksekliği kullanımı düşürmektedir.”

“Enflasyonun yüzde 14 olduğu bir ortamda yüzde 41’leri geçen girdi fiyat artışları kabul edilebilir olmadığı gibi sürdürülebilir de değildir. “

“2020 yılı Aralık ayında bir önceki yıla göre besi yemi yüzde 38,7, süt yemi ise yüzde 41,8 artmıştır. Üretici her sabah yeni bir zamma uyanmaktadır. Kaba yem fiyatlarında da ciddi artışlar olmuştur. Saman fiyatı son bir yılda yüzde 30,1 mısır silajı yüzde 21,9, kuru yonca otu yüzde 18,5 artmıştır. Süt ve besi fiyatları artmazken, yem fiyatlarındaki bu yüksek artışlar 2020 yılında üreticimizi ciddi bir şekilde etkilemiş, hayvancılık sektörüne büyük bir darbe vurmuştur. “

“Üre gübresi Aralık ayları itibariyle 2019 yılına göre yüzde 60,4 artarak ton başına 1770 liradan 2750 liraya ve DAP gübresi yüzde 44,1 artarak 2360 liradan 3400 liraya yükseldi.

Gübre kullanımı, fiyat artışından olumsuz etkilenmektedir. Bunun önüne geçmek için gübre fiyatları artışlarına paralel olarak gübre destekleri artırılmalı, çiftçinin gübre kullanımından uzaklaşmasının önüne geçilmelidir.”

“Tarımsal üretimi ve ürün kalitesini artırmanın yollarından biri de sertifikalı tohum kullanmaktır.

Son yıllarda sertifikalı tohum üretimi artarken özellikle sebze tohumlarında üretim açığımız sürmektedir, sertifikalı tohum kullanımı da hala gelişmiş ülke standartlarına ulaşmamıştır. “

“Yine, 2020 yılında, önemli girdi kalemlerinden birisi olan, zirai ilaçlarda yüzde 25 ile yüzde 87 arasında değişen fiyat artışları olmuştur.”

“2020 Aralık ayı itibarıyla birim fiyat 85,2 kuruştur. 2021 yılının ilk üç ayı için elektrik fiyatı yüzde 6,5 artışla 90,7 kuruş olarak belirlendi. Üreticilerimiz mesken abone grubuna göre yüzde 16 daha pahalı elektrik kullanmaktadır. Tarımsal sulamada üreticilerimizin karşı karşıya kaldığı sorunların başında ise elektrik fiyatları gelmektedir. 2017 yılından beri elektrik ücretleri yüzde 154 artmıştır.” 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.