Takip Et

Alaşehir’de “jeotermal enerji potansiyeli ve çevresel etkileri“ sempozyumu izlenimleri -7

Alaşehir’de düzenlenen “MANİSA İLİ JEOTERMAL ENERJİ POTANSİYELİ VE ÇEVRESEL ETKİLERİ SEMPOZYUMU” ile ilgili izlenimlerimizi aynı günün öğleden sonraki bölümünde yer alan panelde yaptığımız sunumla ilgili bölümlerin özetlerini aktararak yazımızı sürdürmekteyiz.

Buharkent , Buldan ve Sarayköy ilçeleri jeotermal alanlarında 2015 yılında yapılan bilimsel araştırma kapsamında PH değerleri 40kmx4km çapında bir alanda 9 ayrı istasyonda ölçülmüştür. Jeotermal tesise en uzak olan Ortakçı bölgesinde en düşük PH tespit edilirken jeotermal santrala 200 metre uzaklıktaki istasyonda en yüksek değer tespit edilmiştir.

Büyük Menderes Ovası jeotermal kaynaklı akışkanların etkisiyle her yıl katlanan bir bor (B) etkisine maruz kalarak verimsizleşmektedir.

Buharkent İlçesi'ndeki jeotermal alanlarda elektrik kondaktivitesi 4000 micromhos/cm olarak ölçülmüştür. Su kirliliği kontrolü yönetmeliği teknik usuller tebliğinde üst sınır 2000 micromhos/cm olarak belirtilmiştir.

Sonuçta sınır değerin 2 mislinin üzerinde ölçülmüştür.

Buharkent'deki jeotermal alanlarda SAR oranları ölçülmüş, 57 rakamıyla karşılaşılmıştır. Su kirliliği kontrolü yönetmeliği teknik usuller tebliğinde üst sınır 26 olarak belirtilmiştir.

Sonuçta sınır değerin 2 mislinin üzerindedir.

JEOTERMAL AKIŞKANLARIN BİLEŞİĞİNDE YER ALAN KİMYASALLAR VE ETKİLERİ

Bor ölçümlerinde ise yapılan değişik araştırmalarda ; Germencik Bölgesinde 957 ppm’e kadar yükselmiştir.

Buharkent-Kuyucak-Nazilli ilçelerinde yapılan ölçümlerde, özellikle narenciyede Kuyucak’ta narenciye yapraklarında 734 ppm’e, Nazilli’de 849 ppm’e yükselmiştir. Buharkent’te ise toprak numunelerinde 10,21 ppm’e kadar yükseldiği görülmüştür.

 

Yaprakta 250 ppm , toprakta, 5 mg/Kg üzerindeki bor toksik seviye olarak bildirilmiştir. Her iki araştırma sonucuna göre incir, üzüm, zeytin ve narenciye meyvelerinde toksite belirtisi gözle görülür hale gelmiştir.

Bölgede her geçen gün sayısı artan jeotermal santraller, pek çok bilimsel araştırmaya göre meyvelerin kalitesi ve veriminde azalma anlamında tehdit yaratırken, incirin bu bölgede geleceğinin tehdit altında olduğu düşüncesini yaratmıştır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.