Takip Et

19.YÜZYIL KUYUCAK (ORTAKÇI) KAZASI MESLEKLERİ VE GELİRLERİ-3

Kuyucak kazasının mahalle ve köylerinin gelir dağılımları ele alındığında tarım, ırgatlık en yüksek gelir getiren mesleklerdir. Mahalle ve köylerde ihtisaslaşma olarak adlandırabileceğimiz kümelenmeler var olduğu gibi her köy ve mahallenin bir veya birkaç tane ihtiyacı olan berber, kasap, demirci gibi mesleklerin her yerleşim biriminde bulunmaktadır.

Gelir yazımında gerek hanenin gerekse mahalle veya köyün gelirlerinin toplamının yazılması gerekmekteydi. Hane gelirlerinin toplam gelirleri bazen yazılmamış bazen de kimi kez köy veya mahallenin toplam gelirinin yazılmadığı da görülmektedir. Birçok kez kişi, köy ve mahallelerin gelirlerin toplamında hatalar yapılmıştır. Hanelerin tek tek gelirlerinin toplamı, yerleşim biriminin toplamından farklılıklar göstermektedir.

Kuyucak Temettüat Defterlerinde hane bölümlerinin sonunda “Mecmu’undan bir senede tahmini temettüatı” başlığı karşısına Guruş cinsinden temettüat miktarı yazılmıştır.

Alt satıra ise mesleğinden temettüatının geliri veya zuhurat temettüü adı altında bilinmeyen, paradan elde ettiği veya beklenmeyen gelirleri verilerek en sonunda her iki gelir cinsinin toplamı kaydedilmiştir.

Zuhurat Temettüatı

Ferit Develioğlu’na göre “zuhurat gelirleri”, hesapta olmayan umulmadık gelirler, anlamındadır.

Yazımlara kaynağı belli olan veya belli olmayan tüm gelirler yazılıyordu. Çiftçi, esnaf, tüccar, nakliyeci, ırgat vs. tüm sektörler gelirleriyle kaydediliyordu. Gayrı menkul kira gelirlerinin yanı sıra kaynağı belli olmayan gelirler de zuhurlar temettüatı gibi adlarla defterlere yazılıyordu. Böylece "beyana dayanmamakla birlikte tahrire dayanan bir gelir vergisine geçilmiş oluyordu.

Kuyucak Kazasında zuhurat gelirleri hesapta olmayan, umulmadık, kaynağı belirsiz olanlar “zuhurat temettüü” olarak verilirken esnaflık, yoğun emek ve kamudan elde ettikleri gelirler meslekleri yazılarak verilmiştir.

Temettü gelirlerinde olduğu gibi zuhurat gelirlerinde de ilk iki sırada Ortakçı ve Pir Ahmed yer almakta her iki yerleşim biriminin toplam zuhurat geliri kaza toplamının %42,25’ine karşılık gelmektedir. Zuhurat ve mesleki gelirler sınıfında da Sadık Hoca Mahallesi en az gelire sahiptir.

 

Kuyucak Kazasının toplam temettüatı 943 706 Guruştur. Ortakçı, Pir Ahmed en yüksek gelire sahipken, Sadık Hoca, Kızıldere ve Savcıllı en az temettüat gelirine sahiptir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.