Takip Et

TARIMSAL KREDİ ÇEŞİTLERİ VE TARIMSAL KREDİ SAĞLAYAN BANKALAR

Dünkü yazımızın devamı olarak üreticilerin yararlanabileceği kredi bankalarını listeleyerek yazımıza başlayalım.

Öncelikle tarımsal kredi temin edilebilecek bankaları sıralayalım:

Türkiye'de faaliyet gösteren ticari bankalar içerisinde Tarımsal Kredi Paketi Bulunan Bankalar:

Ziraat Bankası

Vakıflar Bankası

Akbank

Finansbank

Halk Bankası

Türkiye İş Bankası

Garanti Bankası

Denizbank.

“Spot Tarımsal Kredi: Ürün hasat dönemi öncesi kısa süreli nakit ihtiyacı bulunan tarımsal işletmelerle seracılık, etlik piliç, tarla sebzeciliği gibi sürekli nakit girişi bulunan tarımsal işletmelerin, kısa vadeli nakit ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla açılan kredilerdir. Bu kredilerin azami vadesi bir yıldır. Spot kredilerde vade başında belirlenen faiz oranı vade sonuna kadar sabit olarak uygulanır.”

“Sabit Faizli Traktör Kredileri: Firmalar tarafından satılan traktör kredileri bankalarca maksimum beş yıl vadeli olarak kredilendirilmektedir. Bu kapsamda açılacak kredilere, vade sonuna kadar kredinin açıldığı tarihteki sabit faiz oranı uygulanmaktadır. Traktör kredilerinde kredilendirilme oranı proforma faturanın %75'dir.”

“Sözleşmeli Üretim Kredileri :Gerçek ve tüzel kişilerin, belirli bir ürünü girdi olarak kullanmak, ihraç etmek veya topluca pazarlamak amacıyla girdileri temin etmek, üretimle ilgili teknik hizmetleri vermek ürün almayı garanti ermek suretiyle, yetiştiricilerin işletmesinden ve işgücünden yaralanarak, düzenlenen sözleşmelere istinaden işleme ve pazarlama kapasiteleri dâhilinde, fason veya ürün alma taahhüdüyle yaptırdıkları, tarımsal üretimin finansmanına yönelik olarak doğrudan üreticiye veya üretimi planlanan firmaya açılan kredilerdir.”

“Sübvansiyonlu Tarımsal Krediler :Üreticilerin finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması, tarımsal üretimin geliştirilmesi, verimliğin ve kalitenin artırılması amacıyla verilen kredilerdir.” Tarımsal kredi sağlayan bankalar içerisinde devlet süpansiyonundan yararlanan tek tarımsal kredi bankası Ziraat Bankasıdır. Bu nedenle Ziraat Bankası'nın tarımsal kredileri genel olarak % 4 civarındadır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.