Takip Et

ÜLKEMİZDE ARICILIK-2

Türkiye’deki 6,01 milyon koloninin yaklaşık 5,4 milyonu gezginci arıcılık yapmaktadır. Ülkemizin farklı flora ve iklim özellikleri dolayısıyla, yılın her döneminde farklı polonizasyon kaynakları gezilebilmektedir. Yer değişikliğinin oluşturduğu olumsuzluklara rağmen, gezginci arıcılık vazgeçilmez olarak görülmektedir.

Ülkemizde ayçiçeği, pamuk, narenciye, pürem, korunga, yabani çilek grubu, mera bitkileri; kekik, geven, bitkiler yanında, bal veren meyve ağaçları; akasya, çam, köknar, ladin, ıhlamur, kestane bulunmaktadır. Dünya’daki bal verimi yüksek olan bitkilerden 3 bini endemik tür olmak üzere 12 bin çeşidi ülkemizde bulunmaktadır. Bu yönüyle üretilecek arı ürünlerinin çeşit ve kalitesi rekabet üstünlüğü sağlamaktadır.

Yapılan taksonomik çalışmalarda; dünyada 24 arı ırkı, kesin olarak tanımlanmıştır. Bunların tamamı ekonomik öneme sahip değildir. Ekonomik değer taşıyan arı ırkları içinde; İtalyan, Kafkas ve Karniyol ilk sıralarda yer alırlar.

Ülkemizde bölgelere göre değişik arı ırkları bulunmaktadır. Trakya, Ege, Orta Anadolu ve Akdeniz kıyı şeridinde Apis mellifera Anatolica, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Karadeniz Bölgesinde A. m. Caucasica, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ise A.m. meda (İran arısı) ırkı arılar yaygın olarak bulunmaktadır. Ayrıca, bazı bölgelerde A.m. Anatolica’nın ekotipleri (Doğu Ege Adaları, Muğla ve Trakya arısı) ve Suriye arısı ( A.m. Syriaca) da görülmektedir.

Türkiye üretimde ilk 10’da yer alırken ihracatta çok fazla bir paya sahip olmayıp, 23 milyon 384 bin 580 dolarlık ihracatla dünya ticaretinden yüzde 1,05’lik pay almış, sıralamada 22. sıraya yerleşmiştir.

İthalatta ilk sırayı yüzde 26.06’lik payla ABD alırken, bu ülkeyi yüzde 13,41 ile Almanya, yüzde 6,55 ile de Japonya izlemiştir.

İlk 10 ülke yapılan 2,2 milyar dolarlık ithalatın yüzde 75,81’ini, diğer ülkeler ise yüzde 24,19’unu gerçekleştirmişlerdir.

Türkiye’de 1991 yılında 21 bin 540 adet arıcılık yapan köy varken, 2012 yılında çok fazla bir değişiklik göstermemiş, bu sayı 21 bin 307 adet olmuştur. TÜİK 2013 yılından itibaren köy yerinde “arıcılık yapan işletme” sınıflandırmasına gitmiştir. Mevcut verilere göre arıcılık yapan işletme sayısı 2013 yılında 79 bin 934 adet iken, 2017 yılında yüzde 4,1 oranında artarak, 83 bin 210 adet olmuştur.

 

(*) Kaynak :TZOB 2019 İktisadi ve Zirai Rapor

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.