Takip Et

TARIMDA MİLLİ BİRLİK PROJESİ

Projenin adı ilk anda kaos ve krizden çıkmakta olan bir toplumu derleyip toparlamaya, belli ülkülere yönlendirmeyi amaçlayan bir siyasi –sosyal projeintibaı vermekte.

Projeye adını verenler niçin tarıma, ekonomiye, üretime yatkın daha çok milli ekonomi unsurlarını içeren bir ad vermemişler anlamadım.

Proje henüz kısa tarihli.2018 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığının birleştirilmesini içeren 1 numaralı Cumhurbaşkanı kararnamesi ile şekillenmeye başladı.

Tarımda Milli Birlik Projesi, tarımın, piyasaların, ekonominin doğru yönetilememesinden dolayı ortaya çıkan bir proje. Niçin böyle diye soracak olursanız cevaplar projenin amaçları,teşkilat yapısı ve uygulama sürecinde yatmakta.

Proje zorunluluktan dolayı ortaya konulmaktadır.Çünkü Türkiye’nin tarımsal üretimi gerilemekte,gıda fiyatları aracıların aşırı kâr hırsı nedeniyle kontrol edilememektedir.

ABD tarafından Rahip Bronson olayı nedeniyle hazırlanan Türk ekonomisini zora sokma operasyonu başarılı olmuş,alınan tedbirlerle dözviz kurları ortalama olarak %20-26 geriletilmesine rağmen hem tarımsal girdi (gübre,yem,tohum,makine,ekipman vs.) fiyatları geriletilememiştir.

Üretici girdi maliyetlerini karşılayamadığı için öncelikle kimyevi gübre ve zirai ilaç alım ve kullanımını asgariye indirmiştir. Bu da başta buğday olmak üzere tüm tarım ürünlerinde rekoltenin, verimin ve kalitenin düşmesine neden olmaktadır.

TZOB Genel Başkanı Sayın Bayraktar A’dan Z’ ye tamamen haklıdır:” Kurla mazot, gübre, ilaç ve tohum gibi girdiler de yukarı fırladı. Kurun yüzde 26 civarında aşağı düşmesine karşın bizim girdi fiyatlarımız aşağı düşmedi. Ucuzluk istiyorsak üreticinin girdi maliyetini aşağı çekmemiz lazım. “

Milli Tarım projesi,bu zorunluluktan doğmaktadır. Daha önce kamuoyuna iddialı bir şekilde açıklanan Milli Tarım Projesi, yeniden gündeme geldi.

Tarımda yaşanan sorunlara çözüm getirmesini ümit etmekteyiz. bu yeni girişiminçok daha önemli sorunlara yol açmasından Türk çiftçisi kaygı duymaktadır.

Önümüzdeki günlerde “Tarımda Milli Birlik Projesi” ile ilgili görüşlerimizi ortaya koyacağız.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.