Takip Et

TZOB (TÜRKİYE ZİRAAT ODALARI BİRLİĞİ) UN MAKİNE –EKİPMAN VARLIĞIMIZ İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRME VE ÖNERİLERİ

TZOB (Türkiye Ziraat Odaları Birliği)nin 2019 Zirai ve İktisadi raporunda ÜRETİCİMİZİN SAHİP OLDUĞU MAKNE EKİPMANLA İLGİLİ OLARAK ŞU SONUÇLAR ORTAYA KONMAKTA VE DEĞERLENDİRMEDE BULUNULMAKTADIR:

“Ülkemizin tarımsal mekanizasyon düzeyi, tarımsal üretimimizin küresel rekabet ortamında gelişerek sürdürülebilmesine imkân verecek büyüklükte değildir. Ülkemiz mekanizasyon düzeyinin gelişememesinin en önemli nedeni istikrarlı bir tarım politikamızın olmamasından kaynaklanmaktadır.

Tarım yapılan arazi miktarını, var olan su kaynaklarını arttıramayacağımıza göre verimliliğin ana unsuru olan mekanizasyon girdisinin desteklenmesi geleceğe yapılacak en önemli yatırımdır.

Tarımsal girdi kalemleri içerisinde en pahalı girdi mekanizasyon girdisidir. Bu yüksek maliyet payına rağmen mekanizasyon tohum, gübre, ilaç ve mazottan daha az önemli görülmektedir.

Ülkemizdeki tarımsal mekanizasyon düzeyinin gelişmesini, çiftçinin satın alma gücünün azalması karşılığında tarım alet ve makine fiyatlarındaki artışlar etkilemektedir. Unutulmamalıdır ki ülkemiz makina parkına katılan her bir alet ve makine, iş gücü verimliliğini, ürünün kalitesini ve verimini arttırmaktadır.

Tarımsal üretimde verimliliğin artması, maliyetin düşmesi, sadece gübre ve mazot kalemlerinin desteklenmesi ile mümkün değildir. Tarım alet ve makinalarının da kesintisiz bir biçimde her yıl desteklenmesi gerekmektedir.

Tarım sektöründe kullanılan mekanizasyon araçları belirli dönemlerde yenilenmelidir. Bu yenileme sadece ülkemiz biçerdöver parkının yenilenmesi olarak değil kullanılan tüm alet ve ekipmanları kapsayacak bir yenileme olmalıdır. Bu amaçla sektöre verilecek destekler ve hibe kredileri gelecek projeksiyonları değerlendirilerek verilmelidir.

Yurt dışından ithal edilen eski ve çok yaşlı biçerdöverlerin yurda getirilmesi büyük sakıncalar yaratmaktadır. AB’de kullanım ömrünü tamamlamış tarım makinalarının yurdumuza getirilmesi hem ülkemizi AB’nin makina hurdalığı haline getirmekte hem de ürün hasadında dane kaybının artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle yurt dışından ithal edilecek biçerdöver, pamuk hasat makinası gibi makinaların ithalinde en fazla beş yaş şartı konulmalıdır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.