Takip Et

2021 YILININ İLK ÜÇ ÇEYREĞİNDE DÜNYA VE TÜRK TARIMINDAN GELİŞMELER

2021 yılında tarıma küresel anlamda etkisi olan iki olgu covid-19 salgını ve kuraklıktır.

Dünya tarımına baktığımızda bakliyat hububat dışında çok fazla rekolte düşüşü görülmemektedir. Ancak tarım ihracatı yapan ülkelerin önemli bir bölümünün kuraklık ve aşırı yağışlar dolayısıyla ürün zayiat ve rekolte eksikliği nedeniyle gıda fiyatlarında yükselmelere tanık olmaktayız. Özellikle buğday ihraç eden ülkelerde meydana gelen kuraklık ve dolayısıyla yağı eksikliği bu ülkeleri de hububat ve tohumlarını stoklamaya ve ihracatı kesmeye veya azaltmaya yöneltmiştir.

ABD ve Kanada kuraklık sorunu yaşayan ülkelerdendir.Rusya’nın Karadeniz ve Sibirya bölgelerinde buğday hasadı gecikme ile 70-80 milyon tona düşmüştür.Her ne kadar Rusya ‘nın elinde stoklar olsa da, Rusya hububat ihraç fiyatlarını buğdayda 33,arpada 40,mısırda 51 dolara yükseltmiştir.Hububatta önce sıfırlanan sonra mısırda % 25,arpada %35,buğdayda %45 ükseltilen bu vergilerden türk gıda tüketicisi olumsuz olarak etkilenecektir.

Bu durumda ülkemiz tarımını ve rekoltelerini ele aldığımızda pamuk dışında yüksek rekolteye sahip ürün sayısı, özellikle hububat ve bakliyat üretimi oldukça düşüktür.Temelinde de karasal iklim bölgeleri olan Orta Anadolu ve Güney Doğu Anadolu’nun kuralıktan fazla etkilenmesi ve yağışsızlık etkisi gelmektedir.

İthalatçısı olduğumuz mısır ABD ve Kanada’da kalite ve rekolte yönünden eksik gerçekleşmiş,mısır fiyatları yükseliştedir.Bu durum gıda ve yem sanayimizi olumsuz etkileyecektir.Mısır,Pakistane Türkiye’nin mısır alımlarını sürdürmesi fiyatların yükselmesinde etkendir.

Mısır,Türkiye,Pakistan ve Ürdün’ün alımları mısır piyasasını canlı tutmakta,fiyat artışında etkili olmaktadır.

Dünya buğday üretimi 2020/21 sezonunda %1,4 artışla 773 milyon ton olmuştur. Bu miktar son birkaç yılda kaydedilen en yüksek üretim rakamıdır. Artış büyük oranda Rusya, Kazakistan, Avustralya ve Kanada'daki üretim artışlarından kaynaklanmıştır.

2021/2022 sezonu için yüzde 78,5 oranında düşüşle 18 milyon ton gerçekleşmiştir.Bu durum Türkiye’nin yaklaşık olarak 7 milyon ton buğday ithal edeceğine işarettir.TMO’nun arpa ithalini sürdürmesi ,arpadaki verim düşüklüğünü göstermektedir.

2021 yılında kuraklığın en çok etkilediği ürünlerin ön sırasında birisi de nohut bulunmaktadır. Nohut üretiminin de %50 oranında azalmıştır.

Kuraklık nedeniyle üretimi en fazla düşen ürünlerden birisi mısırdır.202 yılı olası kuraklığı ele alındığında mısır üretimimiz devede tüy oranında kalacaktır.Mısır üretimimiz 6 milyon ton civarında gerçekleşmiştir.

2021 yılı kırmızı mercimek üretim tahminini 350 bin ton olarak gerçekleşmiş bu da Kanada’dan daha fazla mercimek ithal edeceğimiz anlamına gelmektedir.

2020 yılı kuru üzüm rekoltesi 271 bin ton açıklanmış ancak ihracat verileri üretimin bunun üzerinde gerçekleştiğini göstermektedir. 2021 yılında ise dolu, don, sel gibi afetlerden en çok etkilenen ürünlerin başında üzüm gelmektedir. Rekolte açıklanmasa da geçen yıla göre yüzde 25 civarında kayıp olduğu ifade ediliyor.2021 rekoltesi 205 bin ton olarak gerçekleşmiştir.

Bu rakamlar bize aç kalmamak,hayvancılığı sürdürmek için daha fazla ithalat yapmamız gerektiğini söylemektedir.Ancak yükselen döviz kurları ithalatta başı çeken tarım ürünlerinin tüketiciye çok daha fazla pahalıya mal olacağını göstermektedir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.