Takip Et

KOVİD-19 SÜRECİNDE DİĞER ÜLKELERİN TARIMA YAKLAŞIMI VE BİZ

Covid salgınının azalmadığı,bilakis azalma eğilimine girdiği anda yeniden yayıldığı artı yaşadığımız küresel bir olgu haline dönüştü.

Avrupa’da başta Yunanistan ve Danimarka gibi ülkeler bu sınavdan en başarılı şekilde çıkanlar.

Biz ise sınıfta kalmak üzereyiz. Hala yeni hasta ve iyileşen sayıları bin dolaylarında devam etmekte. Kamu görevlilerinin ve Sayın Sağlık Bakanının ikazlarına aldıran yok.Özellikle ticaret,cehalet ve taassuptan dolayı kaderciliğin yaygın olduğu illerde (Konya,Diyarbakır,Gaziantep,Kocaeli vb) korona vakaları çok yüksek seyretmekte.

Dünya ülkeleri ise sıkı tedbir uygulayanlar, olayı ciddiye almayanlar, ekonomi sağlıktan önemlidir,anlayışında olanlar olmak üzere üç grup.

Ancak ciddiye alanalar bazı ekonomik sorun ve potansiyel tehlikelerle ilgili tedbirlerini almaktalar.

Özellikle tarım ve gıda öne çıkmakta.

Öncelikler ise;

Ülke tarımının verimlilik kazanması ve tarım ürünleri ve gıda ticaretle ilgili maliyetleri azaltma çalışmaları yapılmakta;

Ülkeler savunmasız durumda olan nüfuslarının, özellikle dar gelirli hanelerin acil gıda ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmaktadırlar;

Bilhassa dar gelirli hanelerin sosyal koruma programlarını güçlendirmektedirler.

Pek çok ülke tarımda radikal kararlar alarak covid salgınının olsaı etkileri ile daha karşılaşmadan tedbirler almaktadır.

Devlet ve hükümetler gıda ve tarımsal ürünlerde herhangi bir ticaret kısıtlamasından kaçınmakta, gıda, tarım ürünü ve yem tedariklerinin yanı sıra tarımsal girdilerin de COVID-19 müdahale önlemleri tarafından zaten durağan hale gelmiş olan yerel ve ülkesel şartlarının daha da kötüleşmesini önlemek için tedbirler almaktadırlar.

Covid bazı şeylerin önemli görünenlerden daha önemli ve öncelikli olduğunun anlaşılmasını sağladı.Bunlardan başta geleni tarım ve gıda. Covid-19 salgını dünyadaki hiçbir şey insanların ve tüm canlıların beslenmesinden ve yaşamını sürdürmesinden daha önemli olmadığını gösterdi.

Bunu anlamayan ülkelerden birisi biziz.Çünkü salgın sürecinde desteklemelerden en az yararlanan ve hatta hiç yararlanmayan sektör tarımdır.

Tarımsal ürün ve gıdaların ticareti hala birkaç komsiyoncu,tüccar ve aracının insaf ve merhametine teslim edilmeye devam ederken ,inşaat,maden,enerji vb. önceliği ve aciliyeti olmayan sektörlere olanca desteğin verilmesini anlamak mümkün değildir.

Her ülke izleyeceği korumacı politikaları oluştururken biz limon ihracatını yeni serbest bırakıyoruz.

Gerçekte ise Tarım ve gıda sektörü zamanında ve kapsayıcı önlemler alındığındaCOVID-19’dan en az etkilenecek,en az maliyet gerektirecek olan sektörlerin başında geleni olacaktır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.