Takip Et

2017 İNCİR SEZONUNA GİRERKEN (Yetiştirme Tekniği Sorunları)

Aydın üreticisi, incir yetiştirmede bilgi altyapısı yeterli olmasına rağmen,bazı geleneksel davranışları henüz terketmemiştir.İnicr üreticisi yüzyıllardır incir üretmesine rağmen bazı küçük fakat basit tedbir ve uygulamaları yerine getirmeyerek incirde beklenen kaliteyi yakalayamamaktadır. Geleneksel tarım anlayışı hala sürdürülmekte, yeni ve gerekli tarım teknikleri ya uygulanmamakta ya da eksik uygulanmaktadır. Bu da hem taze hem de kuru incirde kaliteye yansıması, dolayısıyla ederini bulmaması le sonuçlanmaktadır.

 

İncirin kalitesini etkileyen en önemli unsurlardan birisi toprak işleme tekniği olup, incir bahçesi toprakları derin sürülmekte, bu yüzden kesilen kök aksamı görevini tam olarak yapamamaktadır. Dikkatsiz bazı üreticilerin tavı gelmemiş, nemi yüksek ve çamur halindeki toprağı sürmeleri incir çürüklerine yol açabilmektedir.

 

Toprak analizinin önemi yeterince anlaşılamamış, azot, fosfor, potasyum dengesizlikleri rekolte yanında incir kalitesini de olumsuz etkilemektedir. Bazı üreticilerde hala incirn azot, fosfor, potasyum gibi makro elementlere ihtiyacı yoktur ,kanısı yaygındır;incirde gübreleme yapılmamaktadır.Ayrıca bitki besleme ürünleri ve iz element uygulaması eksik yapılmaktadır.Bu da kalite ve verim düşüklüklerine neden olmaktadır.

 

Ekşimek sineği ile mücadele ilekleme sonrasına bırakılarak bu zararlının üremesine fırsat tanınmaktadır.

İleklemede ilk öncelik hastalıksız, olgunlaşmış, yeterli sayıda ilek arıcığı ve yeterli miktarda polen taşıyan ilekler olması gerekirken üreticilerimizin önemli bir bölümü ilk öncelik olarak ilek fiyatlarına dikkat etmektedirler. Bu da fusaryum hastalığının kuru incire kadar uzanmasına neden olmakta incr kalitesini olumsuz etkilemektedir.

 

Taze incir satmayı hedef edinen üretici daha büyük kalibrede ve ağırlıkta incir elde edebilmek için son sulamayı çok geç yapmakta bu da incirde çürümelere neden olmaktadır.

 

Başlıcalarını yazdığımız yetiştirme kusurlarını giderilmesi için;

*Mümkün olan incir bahçelerinde basınçlı sulama sistemi uygulanmalıdır.

* Bahçe işlemede pulluktan çok diskaro, kültivatör gibi yüzeysel toprak işleyen ekipmanlar tercih edilmelidir.

*Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kaldırılan toprak analizleri desteği çiftçinin daha fazla ve verimli ürün elde etmesi ve gübre israfının önlenmesi için daha cazip desteklemelerle tekrar yürürlüğe konulmalıdır.

*İlek ile ilgili herhangi bir yönetmeliğin bulunmaması, Gıda Tarım ve Hayvancılık teşkilatının denetlemede yetkilendirilmemiş olması, ilek kalitesiyle ilgili sürdürülebilir politikaların oluşmamış olması Türk incirciliği açısından eksikliktir ve bu eksiklikler giderilmelidir.

*İncir üreticisinin eğitimine daha fazla ağırlık verilmelidir.

*İncir üreticisinin tamamının İyi Tarım Uygulamaları kapsamına alınması şarttır.

*Aydın’da Buharkent-Ortaklar çizgisinde hızla yayılan jeotermal faaliyetler tüm tarım ürünlerine zarar verdiği gibi taze incir üretimini, rekoltesini, kalitesini olumsuz olarak etkilemeye devam etmektedir. Bu sistemlerin ürettiği akışkanlar taze incirin önünde duran en önemli tehlikedir. Bunun için incir ,özellikle koruma altına alınmalıdır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.