Takip Et

PAMUKTA YENİ BİR SORUN

Aydın pamuğunun başkenti Söke’dir.

Söke’de ise pamuk konusunda söz sahibi olan iki isim bulunmakta: Ulusal Pamuk Konseyi başkanı Sayın Barış Kocagöz ve Söke Ziraat Odası Başkanı Sayın Mustafa Kemal Kocabaş…

Pamuk ise uluslararası ticarette buğday ile beraber petrolden sonra stratejik önemi önde bulunan ürünlerin başında gelmekte. Bu bakımdan Çin’den ABD’ye kadar pek çok devlet ve üst düzey ticari kurum ve kuruluşlar pamuk ticareti politikalarını ve fiyatlarını kendi çıkarları doğrultusunda tasarlamak ve uygulamak istemekteler.

Aynı politikaların içerdeki uzantıları olan pamuk sektörü içinde yer alan bazı kesimler de ham pamuğu ucuza mal etmek amacı ile benzer ve farklı operasyonlar düzenlemekteler.

Önceki gün Dünya Gıda Günü dolayısıyla Söke Ziraat Odası Başkanı Sayın Mustafa Kemal Kocabaş ile pamuğun güncel sorunları üzerinde fikir alışverişinde bulunduk.

Sayın Kocabaş’ın ifadeleri doğrultusunda sorunun özeti şudur:

“Ziraat Odaları olarak ilk asli görevimiz üreticinin alın terinin karşılığı olan ürününün zarar etmeyecek şekilde değerini bulmasıdır.

Günümüzde pamuk, borsada en yoğun işlem gören ürünlerin başında gelmektedir.Ancak Ticaret Borsalarının çalışma sistemlerinin sonucu olarak,borsa işlemeleri,miktarları,fiyatları günü gününe kamuoyuna yansımamaktadır.

Borsa da bugün haftada iki gün pamuğun işlem gördüğü ve sadece bunun izlenebildiği görülmektedir.”

Sayın Kocabaş’ın Pamuk fiyatlarında kırılganlık ve fiyatları aşağıya çekme çabalarına karşı tedbir olarak, üreticinin çiğitli pamuğu satışının ertelenmesi kararına, üretici neredeyse tam anlamı ile uymuştur.

“Ancak sorun çırçırcıda başlamaktadır. Sorun çırçırcı ile iplikçi arasında doğmaktadır. Çırçırcı elindeki pamuğun borsada işlem görmesini engellemek amacı ile pamuğunu iplikçiye emanet olarak vermektedir.

Bu durumda da pamuk borsalarında bir durgunluk izlenimi yaratılmaktadır. Bunda da amaç önümüzdeki haftalarda ham pamuk fiyatlarını kırmaya yöneliktir.

Burada görev öncelikle Aydın, Söke, Nazilli ve İzmir Ticaret Borsaları yöneticilerine düşmektedir. Konuyu gündemde tutmalıdırlar.

Konu Sayın Kocabaş tarafından TZOB Genel Başkanı Sayın Şems Bayraktar’a iletildi.

Sayın Bayraktar da konuyu Ticaret Bakanı ile görüşecektir. Özellikle Ticaret Bakanı bu işe el atarak konuyu acilen çözümlemelidir. Yoksa pamuk fiyatlarının düşmesinde üretici zarar görecektir. Fiyatların düşmesi ise gelecek yıl ekilecek pamuk alanlarının daralmasına ve Türk ekonomisinin ithalat yolu il daha fazla zarar etmesine yol açacaktır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.