Takip Et

KORONA SALGINI DOLAYISIYLA VE KÖYE DÖNÜŞTE SAYIN BAYRAKTAR’IN TESPİTLERİ

Korona virüs salgını dolayısıyla toplamsal bir olgu haline gelmekte olan köy göç konusunda Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar bir açıklama yaptı.

Konu toplumu ve Türk tarımını doğrudan ilgilendirdiği için köşemizde değerlendirmeyi uygum gördük.

Sayın Bayraktar tespitlerinde,” Daha iyi işlerde çalışmayı ümit ederek kente göç edenlerin de yeniden köye dönme eğilimi gösterdiklerini ifade etti. Ekonomik kaygıların yanı sıra memleket özlemi ve doğa tutkusunun da tersine göçte etkili olduğunu belirten Bayraktar, “Köyüne dönüp yeniden toprağını işlemek isteyenlerin yanı sıra, beyaz yakalılar da şehir hayatında elde ettikleri deneyimlerden faydalanarak üretmek, girişimci olmak istiyorlar.”

““Eğer köylerden şehirlere göçenler tarım sektöründe gelir artışı yaşandığını görürlerse, geri dönüş hızı da o derecede artacaktır. Çünkü tarım dışı sektörler, zor dönemlerden en çok etkilenen sektörlerdir. Bu dönemlerde tarımda istihdamın arttığı, tarımın işsizliği azalttığı görülmektedir.”

Sayın Bayraktar bu göçü desteklemektedir.:” Köye, kırsala dönmeyi özendirmeye yönelik uygulanan politikalar artırılmalıdır. Kırsalda yaş ortalaması yükselmektedir. Kırsaldaki gençler ve köylerine dönen gençler teşvik edilmelidir. Kırsalı yaşanır hale getiren eğitim, sağlık, sosyal güvenlik, iletişim gibi hizmetler geliştirilerek altyapı modernize edilmelidir.”

Ancak tarımdan uzaklaşmış bu kitle tarımsal üretimde nasıl başarılı olacaktır,sorusu aklımıza gelmektedir.Zira TARIM,BİLGİ VE TECRÜBENİN BİLEŞKESİDİR.

Bu kitle ot ile sebzeyi birbirinden ayırabilecek bilgi ve görgüye sahip midir?Makine-ekipman kullanımını bilmemektedir.Toprak,sulama,zirai ilaçlama,hasat ve benzeri pek çok konuda eğitimsizdir.

Sayın Bayraktar’ın buyurduğu gibi bu gö gerçekleşmeye başladı ve önü alınamayacaksa bir dizi tedbir ve düzenleme ile gerçekleşmelidir.

Yoksa sonu tarımsal üretimin ve gıda üretiminin kesintiye uğraması ile sonuçlanır.

Sayın Byraktar yerinde teklifler sunmaktadır:

“Tarımsal üretim karlı ve cazip hale getirilmeli, küçük aile işletmelerinin uygulayabileceği projeler geliştirilmelidir. Projelerin hazırlanması ve yürütülmesi konusunda Tarım Orman İl Müdürlüğü teknik elemanları ve Ziraat Odalarımızda çalışan danışmanlar görev almalıdır”

Bunun yanında,

• Kırsala, kentlerde olan hizmetler götürülmelidir,

• Tarım sektörünün ülke ortalamasının üçte birinde kalan kişi başına gelir seviyesi yükseltilmeli,

• Küçük aile işletmeleri desteklenmeli,

• Küçük ve parçalı arazi yapısı, sulama, örgütlenme, tarımsal eğitim ve yayım hizmetleri konusundaki yetersizlikler, kalite ve standartlara uyum konusundaki güçlükler, tarım-sanayi entegrasyonu ve pazarlama faaliyetlerinde etkinlik sorunları, sermaye ve mali kaynak yetersizlikleri, üretimin doğa koşullarına bağımlılığı ve verim düşüklüğü gibi yapısal sorunlarının çözülmesi gerekmektedir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.