Takip Et

BUĞDAY ÜRETİMİNDE VERİM VE KALİTENİN ARTIRILMASI

Dünyada ve ülkemizde en fazla tüketilen besin maddesi buğday kaynaklı gıdalardır.

Geleneksel ve modern gıda sanayi ve alışkanlıkları buğdayın kullanım alanını son derece genişletmiştir.

O kadar ki buğday üretiminin ve tüketiminin en az olduğu batı ülkelerinde dahi buğday ürünleri üretimi en ön sıralarda yer almaktadır.

Türk insanı da geleneksel olarak en yoğun buğday tüketen bir toplumu oluşturmaktadır. Deyimi yerinde ise “ekmeksiz” sofraya oturulmamaktadır.

Ülkemizin yıllık nüfus artış hızı%1.83 olarak görülmektedir.Bu sonuç da bize buğday ve gıda üretimimizin en az %15-20 artması gerektiğini göstermektedir.Ancak buğday üretim artışı bı soncu vermemektedir.

Yakın yıllar buğday üretimimize göz atalım:

Dönemi Buğday Üretimi(Ton)*

1997 18 650 000

1998 21 000 000

1999 18 000 000

2000 21 000 000

2001 19 000 000

2002 19 500 000

2003 19 000 000

2004 21 000 000

2005 21 500 000

2006 20 010 000

2007 17 234 000

2008 17 782 000

2009 20 600 000

2010 17 000 000

2011 21 800 000

2012 20 100 000

2013 22 050 000

2015 19 000 000

2016 22 600 000

2017 21 000 000

 

Tablodan anlaşılacağı gibi ülkemizin buğday üretimi 17 milyon -22 milyon ton arasında dalgalanmakta, büyük ölçüde doğal şartlara dayalı olarak rekolte ortaya çıkmaktadır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.