Takip Et

2021 KURU İNCİR SEZONU AÇILIRKEN

Dünkü yazımızda son üç dönemdir kuru incirin, kaliteden başlayan ve salgına rağmen piyasa şartlarının üretim ve ihracatı az etkilemesinden hareketle başarılı sezonlar geçirdiğini ve bu başarıyı meydana getiren unsurları yazmıştık.

Tarafımızdan tespit edilen ve Ticaret Bakanlığınca da teyid edilen mevsimsel özellikler, 2019/20 sezonunda; ürün olgunlaşmasının ilçelere göre değişmekle birlikte genel olarak normal zamanında gerçekleştiği, ağaç durumlarının ve sürgün uzunluklarının iyi olduğu, meyve tutumlarının geçen yılın üstünde olduğu, gözlem yapılan meyvelerde kalite düşüklüğüne sebep olan çatlama, akma ve güneş yanıklı kuru incir oranın geçen yıla kıyasla daha az olduğu tespit edilmiştir.

Ayrıca, kış aylarındaki iklim koşullarının mevsim normallerinde geçmesinden dolayı geçen yıla göre hastalıkların ve zararlıların çok daha az olduğu, meyve iriliklerinin ilçelere göre değişmekle birlikte geçen yıla göre daha büyük ve içlerinin daha dolu olduğu, geçen yıllarda olan yaprak dökümünün hemen hemen hiç olmadığı, hasat sonrası üreticilerin kullandığı kurutma tünelleri ve krevet kullanımının aratarak devam ettiği ve yüksek rakımlı alanlarda olgunlaşma zamanlarındaki farklılıklardan dolayı tozlaşma ve döllenme problemleri nedeniyle kısmi meyve dökülmelerinin olduğu gözlemlenmiştir.

2021 yılında ise ürün olgunlaşmasının ilçelere göre değişmekle birlikte genel olarak normal zamanında ve bazı ilçelerde normal zamanından önce gerçekleştiği görülmüştür. Sürgün uzunluklarının iyi olduğu, meyve tutumlarının geçen yıla yakın olduğu tespit edilmiştir.Ancak kuraklık dolayısıyla sulanan bölgelerde eksik sulamalar nedeniyle gazallama denen yaprak kurumaları tespit edilmiştir.meyve irilikleri ortalama boylarda olup içleri doludur.Bazı alanlarda 43-44 derece sıcaklıklar kısa süreli meyve kabuk yanıklığına neden olmuştur.Rekolte henüz açıklanmamasına rağmen tahminimizce,Aydın toplam kuru incir üretimi % 25 azalma ile 50 bin ton 2020 Türkiye rekoltesi civarında yaklaşık 72-75bin ton aralığında olacaktır.

İNCİR ÜRETİCİSİNİ DİKKATİNE

2020 taze incir sezonu Buharkent’te açılmış, bazı fırsatçı aracı, tüccar ve komisyoncu fiyatı 5 TL’ye düşürdüler,ancak artan talep,kalite,üreticinin öz hakkı ve emeğini koruma direnci şu anda fiyatı 8,5-10 TL’ye yükseltmiştr.

İncir maliyetini ele aldığımızda yeryüzünde en az üretilen ve en değerli meyvelerden olan incirin tazesinin fiyatı daha az olmamalı.Hatta taze incir fiyatı muzun ortalama yıllık fiyatının 2 TL.üzerinde olmalıdır.Üreticimiz oluşacak kuru incir fiyatını dikkate alarak 10 TL altında aracı ve komisyoncuya incir satmamalıdır.

Kuru incire gelince;Piyasa fiyatları TARİŞ tarafından bugün yarın açıklanacak.Fırsatçı tüccar ve depocular Buharkent başta olmak üzere “Çengelciler”ini 10 gün önce sahaya sürdürler.Ancak 3 gün önce aynı Çengelciler”i sahadan geri çektiler.

Şu anda öncü güç olarak sahaya sürdükleri “çengelciler” vasıtasıyla incir üreticisinin moralini bozmak,panikletmek amacı ile birkaçına 25 TL ve altında alım fiyatı açıklatmaktadırlar.

Üreticimiz çok yakın zamanda TARİŞ’in kuru incir fiyatı açıklamasını beklemeli,kesinlikle 35 TL altında Çengelcilere incirini satmamalıdır.

Şu anda şartlar üreticinin lehinedir.Çünkü;

• Üretim %25 az

• Dış talep fazla

• İşletmelerde stok 10-12 bin ton kadar

• İncirimiz kalitelidir.

* İç pazarda süzme incir 60-75 TL.den alıcı bulmaktadır.

Üreticimize dürüst tüccar ve ihracatçımıza bol kazançlar dileğimle… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.