Takip Et

2016 YILI EGE VE TÜRK TARIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ-9 =SONUÇ= 2

2016 yılında Ege tarımının değerlendirmesini incir, üzüm, pamuk ve zeytin üzerinden yaptıktan sonra bu alanda en önemli söz sahibi olan TZOB (Türkiye Ziraat Odaları Birliği) Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar’ın et, süt, hayvancılık, meyve, sebze, üretici ve tüketici fiyatları arasında açılan makas, enflasyon ve bu konularla ilintili alanlarda değerlendirmeleri ve çözüm önerilerini ortaya koymaya devam ediyoruz.

Sayın Bayraktar 2016 yılında tarım ürünlerinin fiyatlarında dramatik bir şekilde düşüşe neden olan en önemli olaylardan birisi olan Rusya’ya ihracat krizinin etkilerini analiz ederken, tarımın Rusya ambargosundan ve komşu ülkeler Irak ve Suriye'deki iç karışıklıklardan etkilendiğine dikkat çekerek, "Ocak-Kasım döneminde yaş sebze-meyve ihracatında en önemli pazar olan Rusya'ya ihracat yüzde 66,5 azalarak 737,8 milyon dolardan 247 milyon dolara indi. Yaş sebze ve meyvede kayıp 490,8 milyon dolar olmuştur. Her ne kadar Rusya'nın mandalina, portakal, kayısı, şeftali ve erikte ambargoyu kaldırması bizleri memnun etse de üzüm, domates, elma, lahana, brokoli, salatalık, armut, çilek, soğan, karanfil, tavuk ve hindi etinde yasak devam etmektedir. Beklentimiz, uygulanan ambargonun tüm ürünlerde kaldırılmasıdır. Kanatlı sektöründe en önemli pazar olan Irak'ta yaşananlar da bu alandaki ihracatı sıkıntıya soktu. Sonuçta 2016 yılının Ocak-Kasım döneminde ihracat yüzde 3,6 gerilemeyle 15 milyar 156 milyon dolardan 14 milyar 607 milyon dolara, ithalat ise yüzde 1,5 azalmayla 10 milyar 160 milyon dolardan 10 milyar 3 milyon dolara indi. Görüldüğü gibi tarım ve gıda, geçen yılın Ocak-Kasım dönemine göre 392 milyon dolar azalsa da 4 milyar 604 milyon dolarlık dış ticaret fazlası vermeye, ekonomiye katkı yapmaya devam etti. demektedir.

Bayraktar hükümetin yem ve gübrede KDV’yi sıfırlamasının olumlu gelişmelerini sıralarken, TZOB’un teklifi olan, desteklemenin sanayiciye değil, üreticiye verilmesi konusundaki ısrarlarının kendilerini ne derece haklı çıkardığı konusundaki düşüncelerini de bir burukluk içinde ifade etmektedir ki gerçekte KDV'yi sıfırlamak üreticiye yansımamış, gübre ve yem fiyatlarında KDV oranında düşüş beklenirken hem yem de hem de gübrede fiyatların yükseldiğini ifade etmektedir.

“Yem ve gübrede 2016 yılında KDV'nin sıfırlanması, çiftçimiz açısından memnuniyet verici bir gelişme olmuştur.

Mazot, gübre, tohum, ilaç, elektrik gibi girdilerin tarımın önemli maliyet unsurları olduğunun altını çizen Bayraktar, "Yem ve gübrede 2016 yılında KDV'nin sıfırlanması, çiftçimiz açısından memnuniyet verici bir gelişme olmuştur. Henüz rakamlar kesinleşmese de 2015 yılında 9 milyar 971 milyon lira olan tarımsal destek bütçesi, 2016 yılında yüzde 16,8 artarak, 11 milyar 644 milyon liraya çıktı. Bu rakam, 2017 bütçesinde tarıma ayrılan kaynak, yüzde 10,25 artarak 12 milyar 838 milyon liraya yükseldi” dedi.

Bayraktar,”2017 yılında mazot fiyatlarının yarısının devlet tarafından karşılanacak olmasının çiftçi lehine önemli bir gelişme olduğunu ve hükümetin bu kararının üretime olumlu yansıyacağını, üreticiyi tarlada tutmak istiyorsak bu sorunu çözmeliyiz” dedi. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.