Takip Et

DÜNYA GIDA GÜNÜ İZLENİMLERİ-5

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın himayelerinde Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) desteğiyle 16 Ekim Dünya Gıda Günü için Ankara'da etkinlik gerçekleştirildi.

Ankara’da Gıda tarım Hayvancılık Bakanlığı Mehmed Akif Ersoy salonunda yapılan Dünya Gıda Günü kutlamaları ile ilgili izlenimlerimizi sürdürüyoruz.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın gıda ve açlıkla ilgili düşüncelerini ortaya koymayı sürdürüyoruz.

Sayın Bayraktar konuşmasında gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkeler arasındaki güç dengelerine vurgu yaparak desteklemelerin önemini öne çıkardı.

Gelişmiş ülkelerin mukayeseli ve mutlak üstünlüğü var”-

 

Dünyada gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkelerle tarımda mücadele edememekteyiz.

 

Gelişmiş ülkeler iki tane üstünlüğünü kullanıyorlar. Bir tanesi mukayeseli üstünlüktür. Gelişmekte olan ülkelerin verimlilik rakamları gelişmiş ülkelerle fevkalade altında. Kalite ve standart konusunda az gelişmiş ülkelerin alması gereken mesafe var. Gelişmiş ülkeler burada bir üstünlük sağlıyorlar. Bu yetmiyor bir de gelişmiş olan ülkelerin sağladığı bir mutlak üstünlük var. Mukayeseli üstünlüğün avantajlarından yararlanırken kendi çiftçilerini alanda tutmak dünyada da rekabetlerini kaybetmemek üzere desteklerle mutlak üstünlük sağlıyorlar. Ciddi destekler veriyorlar.

 

İşte az gelişmiş ülkelerin bu manada hem kendi ülkelerinin gıda güvencesini sağlamak hem de dünya ticaretinde yer alma konusunda da zorlanıyorlar. Biz de Türkiye’de bu mukayeseli üstünlükte yerimizi alabilme adına özellikle yapısal sorunlarımızı ciddi manada çözmeye çalışıyoruz.

 

Dünya Ticaret Örgütü’nün kararlarının ülkeleri bağlamaktadır.

Dünya Ticaret Örgütü korumaları kaldırıyor. İç destekleri azaltın diyor. İhracat desteklerini kaldırmaya başladı. Ne yapacaksınız?

 

Eğer siz verimliliği yakalayamayacaksanız, destek de veremezseniz nasıl yapacaksınız?

Dünyada gelişmiş olan ülkeler size mal satmaya devam eder. Bir şey ürettirmezler. Zaman zaman üreticimize destek verilsin dediğimiz zaman bize eleştiriyorlar. Bizi eleştirmeyin. Bu çiftçi bu ülkenin gıda güvencesini sağlıyor. 40 milyon turisti besliyor. 16 milyar dolar civarında ihracatın gerçekleşmesini sağlıyor. Biz bunlara destek istiyoruz.

 

Bir gün dediler ki ‘bu çiftçiye neden bu kadar destek istiyorsunuz? Avustralya‘ya gitsenize, çiftçiye 1 lira destek yok’ dediler. Avustralya’ya gittim. İşletmeleri gezdim. 100 bin dekar arazisi olan var. Suyla da buluşturmuş. Benim çiftçilerime de verin bu kadar araziyi destek vermeyin” dedi.

 

Toplantının son bölümünde gıda üretimi konusunda proje ve çalışmaları ile öne çıkan Ziraat Odaları ve paydaşlarına plaketleri verildi.

 

Gaziantep Şahinbey Ziraat Odamızın ortak olduğu ‘Ekonomik Fırsatların Artırılması Yoluyla Türkiye’nin Güneyindeki Suriyeli Mülteciler ve Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılıklarının Desteklenmesi Projesi’ ödül aldı. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.