Takip Et

2016 kuru incir sezonu açılırken -5

2016 yılında incir fiyatlarından üreticilerin beklentileri bir hayli yüksek. Çünkü incir kalitesi çok yüksek. Taze incirdeki bu kalite yüksekliği başta Buharkent olmak üzere kuru incire geçiş yapan üretim merkezlerinde kuru incire yansımaya başladı.

İncir fiyatını destekleyen unsurları önem sırasına koymadan sıralayalım:

• Şubat 2016 verilerine göre 78 milyon olan nüfus sebebiyle Türkiye’nin bölgede artan önemi;

• Türkiye’nin tarımsal üretimde komşularına göre daha gelişmiş olmasının önemli ihracat fırsatları sunması;

• Türkiye’nin ve Aydın’ın kuru incir üretiminde (% 70 payla ) dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alması, ilk sırada olması.;

• Aydın İlinin ve Büyük Menderes havzasının, kuru incir amaçlı üretimde ve incir yetiştirilmesinde en elverişli bir konuma ve iklime sahip olması;

• Ülkemizin kuru incir ihracatında şanslı bir ülke olması;

• 2014 (Ocak-Temmuz) döneminde 210 milyon dolarlık kuru incir ihracatının yapılmış olması;

• İncir fidancılığı endüstrisinin hızla gelişmesi; Son 10 yıllık İhracat ortalamasının 150 milyon dolarlara yaklaşması

• Bitkisel üretimde Kullanılan Kimyasalların Kayıt Altına Alınması ve İzlenebilirlik Projesi” nin uygulanmaya başlaması ile güvenilir ürünlerin üretiminde önemli gelişme ve ilerlemelerin sağlanması;

• Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca 2007 yılından itibaren uygulanan “Pestisit Kalıntı Denetim ve İzleme Programı” kapsamında limitin üzerinde kalıntı tespit edilen örneklerin% 1’ler düzeyine düşmüş olması;

• Tarladan Sofraya Gıda Güvenliği” konusunda uygulanan projelerin uygulanabilir ve sonuç alınabilirliğinin kanıtlanması;

• Kuru incirin ihtiyaçlarının başında gelen bölgenin güneşlenme gün/saat bakımından ülkemizin en zengin alanlarından birisi olması;2016 iklim şartlarının şu ana kadar incirin kalitesi yönünde sürmesi(1 Ağustos 2016)

• Kuru incir üretimi ve işlenmesi ile ilgili yoğun işgücünün sağlanmış olması;

• İncir üretim, işleme ve ihracatında yüzyıllara dayanan tecrübe birikiminin varlığı;

• İncirin beslenmesi ve tarımı ile ilgili pek çok sorunun aşılmış olması;

• İncirin iyi Tarım Uygulamaları ve Organik tarıma uygun bir meyve olması;

• Aydın ilinde 2013 yılı itibari ile yaklaşık 100 bin dekar alanda incirde, organik tarımın uygulanıyor olması;

• Kuru incirin uzun süre saklanabilir olması;

Türkiye gibi bir ülke için tarım vazgeçilmez sektördür.Bu bakımdan;

• Kuru incirin beslenme açısından önemi(Yüksek oranda şeker, mineral ve lif, düşük oranda protein, yağ içermeleri)

• Kuru incir ihracatımızda ilk sırada yer almamız.

• Gıda güvenliğini ve kalitesini sağlamaya yönelik sistemlerin devreye sokulmuş olması;

• AB’nin yasakladığı zirai mücadele ilaçlarının kullanılmıyor olması;

• İşletmelerdeki kuru incir stokunun yok denecek kadar az olması;

İncir kalitesi, işlenmesi, fiyatları ve ihracatı konusunda bizi iyimserliğe götürmektedir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.