Takip Et

MART 2021 ENFLASYONU

Enflasyon bir ekonominin “günahlar” cetvelinde yer alan,alışkanlık yaratmadıkça affedilmez suçlardandır.

Ancak ekonomiyi yönetenler enflasyonun PİAR’ını da iyi yönetiyor ve hakim sektörleri enflasyon günahından koruyabiliyorlarsa,halk da bu günahı kanıksamışsa toplumsal bir sorun yok demektir.

Halk için enflasyon aylık veya yıllık gelir gider dengesidir.Şehirli ve orta büyüklükteki kasabalılar için kredi kartı ekstresi,ay sonunda cepte kalan para veya açık miktarı,esnafa,eşe dosta biriken borç miktarı halkın enflasyonudur.

Bir de devletin TÜİK eliyle hazırlattığı enflasyon var ki rakamlara boğulmuş,günahın çiftçiye yıkıldığı,bankacı,sigortacı,sanayici,iş adamı ve devletin günahtan “ari” kılındığı bir “algı” sistemidir.

Enflasyonun sorumlusu gariban çiftçinin ürettiği gıdadır.Her ay başında enflasyon rakamları verilirken iri resimlerle elektriği,akaryakıtı,buzdolabını,ÖTV’yi,KDV’yi,devletin harç ,ceza ve zamlarını enflasyon sorumlusu olarak görmezsiniz.Varsa yoksa domates,kabak,biber ,patlıcan…Un sanayicinin elinden çıktığı için,çikolata fabrikada üretildiği halde hiçbir zaman enflasyon nedeni değildir.

Gelelim 2021 Mart enflasyonuna.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) martta aylık bazda yüzde 1,08, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 4,13 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 16,19, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 31,2 oldu.

Burada dikkati çeken gelecek aylarda tüketici fiyatlarının hemen hemen % 10 fazlası olan üretici enflasyonu.Bunun da anlamı gelecek aylarda bu rakamın önemli bir bölümünün tüketici enflasyonuna yansıyacak olması.

Enflasyonu ülke/bölge geneline göre değerlendirecek olursak 12 aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 14,76 ile "Şanlıurfa, Diyarbakır" bölgesinde gerçekleşti.

Yıllık bazda en yüksek artış yüzde 20,39 ile "Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli" bölgesinde gözlenirken, bu bölgeyi yüzde 17,82 ile "Şanlıurfa, Diyarbakır" ve yüzde 17,64 ile "Aydın, Denizli, Muğla" bölgeleri izledi.

Acaba neden?

Üretimde Türkiye ortalamasının çok altında olan Bingöl, Tunceli, Diyarbakır gibi illerin arasında tarım, turizm ve sanayi kenti 3 Egelinin ne işi var? 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.