Takip Et

2019 YILI KURU İNCİR PİYASALARINA GİRERKEN

Bu yıl umutluyuz.

2018 yılında bugünlerde karamsardık. Çünkü yaklaşık 15 gün süren tropikal görünümlü ikindi yağmurları en verimli anında incirimizi çürütmüş,piyasalara yok denecek kadar az miktarda sofralık incir sürebilmiştik.

Bu sene iklim farklı hem Meteoroloji Genel Müdürlüğü hem de yabancı Meteoroloji siteleri 30 Ağustos tarihine kadar yağmur haberi vermiyor.Sabahları nispi nem oranları genellikle %10-25 aralığında gezinmekte.Geceleri serin ve poyraz esmekte.Bütün bu sonuçlar kuru incirin en yüksek kalitede olacağını müjdelemekte.İnşallah böyle sürer…

İncir Aydın’da yaklaşık 30 bin ailenin ekmeği demektir.Bu bugün de böyledir dün de böyleydi.Aydın tarihi içinde incirin apayrı bir yeri vardır.

“İncir, her ne kadar subtropik bir meyve olsa da geniş ekolojik uyum kabiliyeti nedeniyle yurdumuzun tüm sahil kuşağında ticari olarak yetiştirilmekte olup, kuru ve taze incir üretim amacı ile Büyük ve Küçük Menderes havzalarında belirgin bir yoğunlaşma görülmektedir. İncirin yüzde 80’i Aydın çevresinde yetiştirilmekte olup, burada da daha çok kurutmalık incir mevcuttur.”

“İncir, yetiştiriciliği çok eski zamanlara dayanan önemli bir meyvedir. İncir, taze ve kuru tüketiminin yanı sıra, reçel, marmelat, pekmez, lokum, dondurma ve bisküvi üretiminde, alkol yapımında ve pastacılıkta da kullanıldığından ticari değeri yüksektir. Yaprak ve meyveleri, kahve ve çay yapımında katkı maddesi olarak değerlendirilmektedir.”

“Dünyada oldukça sınırlı sayıda ülkede incir üretimi yapılmaktadır. Türkiye, dünyanın önemli bir incir üreticisi olmasının verdiği avantajla kuru incir üretim ve ihracatında dünya lideridir. 2016/2017 yılında 127 bin 500 ton olan dünya kuru incir üretimi içerisinde yüzde 57’lik payla birinci sırada yer alan Türkiye’den sonra, yüzde 23,5’lik payla İran ikinci, yüzde 7’lik payla da ABD üçüncü sırada yer almaktadır.”

“Dünyada yaklaşık 1 milyon ton incir üretilmektedir. Dünya incir üretiminden aldığı yüzde 29’luk pay ile 2016 yılında ülkemiz ilk sırada yer almıştır. Üretim miktarı bakımından yüzde 15,9’luk payla Mısır ikinci sırada yer almıştır. Mısır’ı sırasıyla Cezayir (yüzde 12,5), İran (yüzde 6,7), Fas (yüzde 5,7) izlemektedir.”

“Türkiye, dünyanın en büyük ve kaliteli incir üreticisi olup, dünya taze incir üretiminin yüzde 29’unu, dünya kuru incir üretiminin yüzde 57’sini gerçekleştirmektedir.

İncir, yaklaşık olarak 30-35 bin çitçi ailesinin yetiştiriciliği yaparak geçimini sağladığı ve sektörde 250 bin kişiye istihdam imkânı yaratan bir ürünümüzdür.

Ülkemizde yoğun olarak yetiştiriciliğin yapıldığı bölge Ege Bölgesi’dir. İhraç değeri yüksek kurutmalık çeşitler Ege Bölgesi’nin Büyük ve Küçük Menderes Havzalarında yetiştirilmektedir. Sofralık çeşitler ise Ege, Akdeniz, Marmara Bölgesinde ve hatta Karadeniz sahil şeridinin pek çok yöresinde yetiştirilmektedir. Özellikle Aydın ilimiz incir ile özdeşleşmiştir.” (*)

(*):TZOB İktisadi ve Zirai Rapor 2019 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.