Takip Et

Alaşehir’de “jeotermal enerji potansiyeli ve çevresel etkileri“ sempozyumu izlenimleri -8

Alaşehir’de düzenlenen “MANİSA İLİ JEOTERMAL ENERJİ POTANSİYELİ VE ÇEVRESEL ETKİLERİ SEMPOZYUMU” ile ilgili izlenimlerimizi aynı günün öğleden sonraki bölümünde yer alan panelde yaptığımız sunumla ilgili bölümlerin özetlerini aktararak yazımızı sürdürmekteyiz.

Bu durumda : Büyük Menderes Ovası'nda

Ceviz, fasulye, erik, armut, elma, üzüm, incir, kiraz, şeftali, kayısı, narenciye 1. dereceden,

pamuk, domates, bezelye, zeytin, hububat, biber 2. dereceden

yonca, bakla, soğan, lahana, marul 3. dereceden tehdit altında ve tarımı yok olmakla karşı karşıyadır.

Gediz Ovasında ise

Ceviz, fasulye, erik, armut, elma, üzüm, kiraz, şeftali, kayısı, 1. dereceden,

pamuk, domates, bezelye, zeytin, hububat, biber 2. dereceden

yonca, bakla, soğan, lahana, marul 3. dereceden tehdit altında ve tarımı yok olmakla karşı karşıyadır.

Sülfat : İnsan, hayvan ve bitkiler için toksik etki yaratan bu bileşik ortalama 50 ppm düzeyinde tespit edilmiştir.

Hidrojen Sülfür : Aydın ilinde kükürt ocağı, kükürt fabrikası bulunmadığına göre yegane hidrojen sülfür kaynağı, jeotermal sistemlerdir. İhraç edilen kuru incirde hidrojen sülfür miktarı 13,97 mg/kg olarak ortaya çıkmıştır. Yakın zamanda Alaşehir kuru üzümünün bu sonuçla karşılaşması sürpriz olmayacaktır ve kuru üzümün yurtdışından dönmesi mukadderdir.

Nitrat : Jeotermal akışkanların boşaltıldığı Büyük Menderes’te nitrat miktarı 4,51-6,54 mg/lt olarak ölçülmüştür. Bu miktar Büyük Menderes sularını 2. ve 3.sınıf su konumuna getirmiş tarım toprağının yapı ve hidrolik iletkenliğini olumsuz bir şekilde etkilemiştir.

Amonyum : 2015 yılında Büyük Menderes’te yapılan ölçümlerde amonyum miktarları 37,27-48,60 mg/lt arasında ölçülmüştür. Bu miktarlar sulama sularında amonyum tuzlarının yüksek olması ayrışmayı artırıcı geçirgenliği düşürücü etki yapmaktadır.

Kurşun : 2015 yılı Büyük Menderes ölçümlerinde kurşun miktarı 79,72-85,87 mg/kg olarak ölçülmüştür. Toprakta her durumda toksik özellik yaratmaktadır.

Kadmiyum : Büyük Menderes sularında jeotermal akışkanların meydana getirdiği kadmiyum miktarı 3,94 mg/kg olarak tespit edilmiştir. Toksik etkisi yüksektir.

Alüminyum : Kızıldere jeotermal alanı civarında sulama sularında ölçülen alüminyum miktarı 7,04 mg/lt olarak ölçülmüştür. Bu elementte de sınır değer olan 5 mg/lt aşılmıştır. Asitli topraklarda olduğu gibi su içerisinde bu derecede yüksek derişimlerde alüminyum bulunduğu hallerde birçok bitkiye zehir etkisi yapmaktadır.

Krom:Aydın ilinde jeotermal alanların sulama sularına karıştırdıkları krom miktarı ortalama olarak 119 mg/kg’dır. Bu değer 100 mg/kg sınırının üzerinde olup Alaşehir jeotermal alanlarında krom miktarı bu değerin çok çok üzerindedir. Yoğun krom içeren topraklarda tarım yapılamaz. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.