Takip Et

KURU İNCİRE KISA BİR BAKIŞ

İncir üretimi ülkemizde hemen her bölgede yapılabilmekle birlikte üstün kaliteli kurutmalık incir, iklim koşulları, özellikle meyve olgunlaşma ve kurutma mevsimindeki sıcaklık, nem ve rüzgar durumu gibi ekolojik istekleri nedeni ile Ege Bölgesi'nde Büyük ve Küçük Menderes Havzalarında yetiştirilmektedir. Üretilen çeşitler arasında en fazla tercih edileni, birçok özelliği itibariyle öne çıkan Sarılop türü (yaklaşık % 90 oranındadır)

Bursa siyahı incirin iklim ve ekolojik istekleri nedeniyle az sayıda ülkede üretimi yapılabilmekte, ihracatı da bu ülkelerce gerçekleştirilmektedir. Türkiye bu ender ülkelerden biri olup; gerek kuru, gerek sofralık incir üretiminde, dünya ülkeleri içinde ilk sıralarda yer almaktadır ( Diğer ülkeler Fas, Cezayir, Mısır, İran).

Türkiye’de 2020 üretim döneminde 537 bin dekar alanda incir üretimi gerçekleşmiştir. İncir üretim alanında %69,4’lük paya sahip olan Aydın 373 bin da alan ile birinci sırada yer almaktadır. Yıllar itibarıyla ağaç sayıları incelendiğinde, son beş yılda meyve veren ağaç sayısı %7,0 artarak 2020 yılında 6,7 milyona, meyve vermeyen ağaç sayısı ise %19,6 artarak yaklaşık 1,2 milyona ulaşmıştır.

Taze sofralık incir üretiminde Bursa siyahı başı çekmekte,Bursa ,ilini Aydın takipetmektedir.2021 yılı itibari ile 30 bin ton civarında bir Bursa siyahı incir üretimi mevcut olup bunun çok büyük bir bölümünü Bursa üretirken üretim rakamı29.314 tondur. Aydın ili üretimi ise 3000 tonu aşmıştır.

Kurutmalık incir, iklim koşulları nedeni ile Ege Bölgesi'nde Büyük ve Küçük Menderes Havzalarında yetiştirilmektedir. Türkiye’de üretilen kuru incirin rekolte tahmini 2019 öncesi İzmir Ticaret Borsası tarafından yapılırken 2019 yılında üretimin %61,4’üne sahip olan Aydın ili Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Koordinatörlüğü’nde oluşturulan ‘İl Kuru İncir Rekolte Tahmin Komisyonu’ tarafından yürütülmeye başlanmıştır.

Nazilli ilçesi 31720 ton incir üretimi ile ülkemizin incir üretiminin %15,47’sini gerçekleştirirken Aydın,Denizli,Muğla Bölgesindeki incir üretimide %29,28’lik paya sahiptir. İncir üretiminde öne çıkan diğer ilçeler Germencik ( 19215 ton), İncirliova (17025 ton), Buharkent (27563 ton), Sultanhisar (6375 ton) ve Aydın (6193 ton)’dur.

Burada dikkat edilmesi gereken Buharkent incirinin yaklaşık 22-25 bin ton miktarının taze tüketilmekte olmasıdır.

Kurutulan ürünün alım ve pazarlaması Tariş İncir Birliği ve tüccarlar aracılığı ile yapılmaktadır. Piyasada fiyat istikrarını sağlamak amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ilk defa 2019 yılında incir alımını gerçekleştirmiştir. TMO, TARİŞ İncir Birliğine bağlı Germencik ve Nazilli İncir Kooperatiflerinin aracılığı ile yaptığı alımda 2019 Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veri tabanına kayıtlı çiftçiden A kategorisi incirin kilosu 18 TL/kg, B kategorisi incirin kilosu ise 16 TL/kg olacak şekilde alım gerçekleştirmiştir.

Dünyada 2020 yılında toplam 171 bin tonluk incir ihracatı yapılmış olup, bunun 89 bin tonu Türkiye tarafından gerçekleştirilmiştir. Dünya ticaretinde üretimdeki yüksek paylarına rağmen Mısır ve Fas’ın yer almadığı görülmektedir. İncir ihracatında Türkiye’yi %10,8 ile Afganistan, %6,4 ile Suudi Arabistan izlemektedir. Dünya toplam incir ithalatında Almanya ve Fransa 20 bin tonluk ithalatla ilk sırada yer alırken, 18 bin ton ile Hindistan ikinci sırada, 15 bin ton ile ABD üçüncü sırada yer almaktadır. Dünya incir ticaretinde 2020 yılında 3.685 $/ton olan ihracat birim fiyatı, son beş yılda ortalama 3.541 $/ton olarak gerçekleşmiştir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.