Takip Et

2020/2021 KURU İNCİR PİYASALARI

Her yıl olduğu gibi içinde bulunduğumuz günler Aydın ve Ege Bölgesinin en önemli ve sembol ürünlerinden olan incirin, kuru incirin üreticisi olan yaklaşık 30 bin ailenin sancılı günleridir. Çünkü bir yıl çabalayıp, üretip, kurutup, kasalayıp satışa hazırladıkları incirin tek bir defada satışı gerçekleşecektir.

Fiyatlar ya tutacak ya da borçlar başka sonbahara ertelenecektir.

Geçen hafta içerisinde Tarım ve Orman Bakan yardımcısı M.Hadi Tunç Aydın’da kısa bir ziyarette bulundu.Aydın Ticaret Borsası’nın soğuk hava deposu gezilerek incelemelerde bulunuldu.Ardından Aydın Ziraat Odaları ile Trk ve Aydın tarımının sorunları ile ilgili olarak karşılıklı düşünce ve başta pamuk fiyat krizi olmak üzere tarımsal olayların tartışması yapıldı.

Sayın Tunç bazı hayırlı gelişmelere de vesile oldu.

2019 yılında TMO tarafından başlatılan incir destekleme alımlarının 2020 yılında da sürdürülmesi amacı ile TMO ile Tariş İncir Birliği arasında kuru incir alım protokolü imzalandı.

Sayın Tunç konuşmasında kısaca,” İncir yetiştiriciliği 16 bin aileye gelir kapısı olmuştur. 2019 yılında kuru incir ve yaş olarak yaklaşık 268 milyon dolarlık incir ihracatı yapılmıştır. Tarımsal ihracatın yaklaşık yüzde 1,6’sı incirden gelmektedir. 2020 yılının ilk yarısında ise 134 ülkeye gerçekleştirilen 605 milyon dolarlık kuru meyve ihracatının 92 milyon dolarını incir tek başına karşılamaktadır. İncir katma değerli bir üründür. Japonya’ya incir ihracatı kapsamında Mart 2020 tarihi itibariyle çalışmaları başlattık. Bu kapsamda Japon tarafı detaylı bir bilgi talebinde bulundu. Amacımız Aydın incirini dünyada tatmayan kalmasın. Bu yıl iklimsel faktörlere bağlı olarak bazı bölgelerde rekolte kısmen etkilendi. Elde edilen veriler neticesinde 2020 yılı Ege Bölgesi kuru incir rekoltesinin 85 bin 585 ton olacağı öngörülmektedir. Biz de elimizdekinin kıymetini çok iyi biliyor. Üretimi desteklemek için var gücümüzle çalışıyoruz. Son 18 yılda üreticilerimize ciddi destek ve hibeler veriyoruz. Mazot, gübre, organik, desteği veriyoruz. Aydın'da 50 projeye 22 milyon destek verdik. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile üreticinin yanındayız. İncir rekoltesi 85 bin 585 ton olacağını bekliyoruz. “ dedi.

Buharkent’te kuru incir hasadı 15 Ağustos civarında başladı.Hasat ile beraber işletmeciler ve incir depocularının mal toplayıcısı konumundaki “çengelcileri “ açık kamyonetlerle ev ev üreticilerle temas kurarak incir satın almaya başladılar.

Özellikle depoculara kuru incir taşıyan ve 1-2 lira karla bu işi yapan bu kesim ,depocuların isteği doğrultusunda incir fiyatlarını düşürmenin tarafı oldular.22 TL 2den başlayan incir fiyatının ,depoculardan aldıkları “çorba paraları” ile zaman zaman incir satın almayı durdurarak ,üreticinin paniğe kapılmasından da yararlanarak 16 TL’ye kadar düşürdüler.

Tüm uyarılarımıza rağmen,özellikle depocuların ,incir fiyatarı gerileyecek,üretim çok fazla ,incirde kalite çok,depolarda stok fazla,ihracat talebi çok az gibi,yalan-yanlış yönlendirme ve yarattıkları algılara inanan üreticiler,bu değerli kuru incirlerini 15-17 TL aralığında elden çıkardılar.Üretici kg’da yaklaşık 10-11 TL zarar ederken depocu ve kurnaz işletmeciler kg’da ortalama 14-16 TL. fazladan kâr ettiler.Üretici borcunun ödemek için acele etti ve kaybetti.

Tesellimiz Aydın’ın orta ve batı ilçelerinde incirin tamamının henüz kurnaz ve fırsatçı depocu ve işletmeci eline henüz geçmemiş olması.

10 Eylül itibari ile TARİŞ İncir Birliği de kuru incir fiyatlarını açıkladı.51-55 kalibre incir 26 TL.

İşte burada kooperatif ve tüccarın ürüne ve üreticiye yaklaşımları bir kez daha ortaya çıktı.

Kooperatiflerin-doğru yönetildikleri takdirde ne derece gerekli oldukları bir kez daha ortaya çıktı.

Bu vesile ile TARİŞ İncir Birliği Başkanı Sayın Mustafa Bircan ve yönetimini kutlarken üreticilerimize bereketli satışlar dilerim.

NOT:15 Eylül Salı günü saat 20.00 de TV DEN’de “Tarımda Gündem” programımızın yeni dönem ilk bölümünde konuğum TARİŞ İncir Birliği Başkanı Sayın Mustafa BİRCAN olacak.Okuyucu ve izleyicilerimiz Sayın Bircan’a sorularını,cep telefonları ile yatay pozisyonda 0 541 376 12 99 numaralı telefona video olarak gönderebilirler.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.