Takip Et

Aydın’da seracılık ve sebze üretimi-3

Seracılıkta temel hedef mevsim şartlarını zorlayarak, doğal mevsimi dışında, tarlada üretilen ürünlere alternatif ürünlerin yetiştirilmesidir.

Aydın ili sebze üretimine ve örtü altı yetiştiriciliğine ne derece uygundur?

Yazımızın başlığından anlaşılabileceği gibi Aydın’da sebze üretimi özellikle küçük çiftçi aileleri için büyük önem arz etmektedir. Çünkü Aydın iline ait tarım toprakları miras yolu ile ve diğer nedenlerden dolayı küçük parçalara ayrılmış durumdadır. Bir milyonu aşan nüfusun yaklaşık olarak 472 000 kadarını çiftçi aileleri teşkil etmektedir. Aydın ilinde aile başına düşen tarım toprağı ortalama olarak 10 dekar civarındadır ki bu bir ailenin geçimini sağlamaya yetmemektedir.

O halde çözüm en dar alandan en yüksek tonajda verim alabilmektir. Özellikle Aydın’ın dağlık kesimlerinde aile başına düşen tarım arazisinin daha da az olduğundan hareketle, sebze üretimi ve örtü altı üreticiliği daha da önemli hale gelmektedir. Çünkü örtü altı üretimi en dar alanda en yüksek tonajda ürün alabilme yollarından birisidir.

Aşağıda vereceğimiz rakamlar, grafikler, veriler ve swot analizi ışığında, görülecektir ki Aydın ve çevresi hem sebze yetiştiriciliği hem de örtü altı yetiştiriciliği bakımından ülkemizin en avantajlı yörelerinden birisidir.

Bu yetiştiricilik türünün tanıtımına ve tüm özelliklerine geçmeden önce yetiştirilmesi hedeflenen ürünlerin dünyadaki, ülkemizdeki ve her ikisini de ilgilendiren konuları incelemek gerekir.

TÜRKİYE'NİN SEBZE ÜRETİMİ VE DÜNYA SEBZE ÜRETİMİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI

Üretim planlaması ve pazarlama hedeflerine ışık tutması bakımında dünyadaki sebze üretimini ele almak gerekliliği ortaya çıkmaktadır.

Dünyadaki sebze üretimini ele aldığımızda 2007 yılı verilerine göre toplam yaş sebze ve meyve üretimi 2007 yılı itibariyle 1.393.143.853 tondur. Bu rakamın % 61’ini sebzeler oluşturmaktadır.

Dünya Yaş Sebze Üretiminde İlk 10 Ürün (Ton)

Değişim

Sıra Ürün Adı 2010 2011 Değişim(%)

 

1 Domates 145.652.579 159.023.383 9,2

2 Karpuz 89.153.514 104.472.354 17,2

3 Kuru Soğan 74.220.950 85.375.125 15,0

4 Lahana 58.023.731 68.840.531 18,6

5 Hıyar ve Kornişon 57.556.880 65.334.911 13,5

6 Patlıcan 41.829.973 46.685.777 11,6

7 Havuç Ve Şalgam 33.663.365 35.658.466 5,9

8 Biber 27.518.904 29.939.029 8,8

9 Marul Ve Hindiba 23.612.763 27.295.907 15,6

10 Kabak 22.396.399 24.302.703 8,5

Genel 965.751.346 1.087.591.891 12,6

Üretim-tüketim ilişkisi gerçeğinde dünya üretimi içerisinde 1.2.5.6.8 ve 10.sırada yer alan ürünler açık tarlada yetiştiği gibi gerçekte yayla üretimi dışına üreticiye örtü altında kazanç sağlamaktadır.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nün en güncel verileri olan 2011 yılı

verilerine göre; 2011 yılında dünyada 56,7 milyon hektar alanda yaş sebze üretimi

yapılmıştır. Söz konusu alanda yetiştirilen toplam yaş sebze 1,1 milyar ton olup, domates

yaklaşık 159 milyon tonluk üretimi ile dünyada en çok yetiştirilen yaş sebze ürünüdür.

Domates ürününü, sırasıyla karpuz (104 milyon ton), kuru soğan (85,3 milyon ton), lahana(68,8 milyon ton), hıyar ve kornişon (65,3 milyon ton) ürünleri takip etmektedir. 2011 yılı itibarıyla toplam yaş sebze üretiminde 2010 yılına kıyasla % 12,6 oranında artış meydana gelmiştir (FAO 2010). (NAİM ÖZDAMAR-DENGE YAZAR VE BUHARKENT MUHABİRİ)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.