Takip Et

2017 İNCİR SEZONUNA GİRERKEN (Taze İncir-3)

Dünkü yazımızda meyve veren ve vermeyen incir ağacı sayılarını kıyasladığımızda incir ağacı sayısının azalmakta olduğunu gördük.

Buna mukabil taze incir üretiminin yıllara göre dağılımını ele aldığımızda yıllara göre en fazla % 10 civarında bir dalgalanma görülmektedir.

Yıllar Yaş İncir Üretimi (Ton)

2006 290.151

2007 210.152

2008 205.067

2009 244.351

2010 254.838

2011 260.508

2012 275.002

2013 298.914

2014 300.282

2015 300.600

2007 ve 2008 yıllarında taze incir rekoltesi 210 ve 205 bin tonlarda tezahür etmiştir. Bunun da nedeni özellikel 2007 yılında yaşadığımız kuraklık olgusudur.Ortalama olarak 290-300 bin tonlarda gerçekleşen taze incir rekoltesine ancak 5 yılda ulaşılabilmiş,bu sürede kuraklığın etkisi sıfırlanabilmiştir.

Türkiye incir üretiminde Ege Bölgesi, 445 000 dekar alan,225 000 ton üretim ve %74’lük pay ile ilk sırada yer almaktadır. Bu da incirle ilgili sorunların Ege Bölgesinde, Aydın ve İzmir’de yoğunlaştığı gerçeği ile karşı karşıya kaldığımızı göstermektedir.

 

Ege bölgesinde ağaç başına verim yaklaşık 30 kg iken bu rakam, yıllara göre farklılık gösterse de Aydın’da 35 kg’a kadar yükselebilmektedir.

 

Ancak, taze üretim de esas alındığında Buharkent’te ağaç başı taze/kuru üretim miktarı 76’ kg’a kadar yükselebilmektedir.

 

Bursa moru incir hariç tutulduğunda iç piyasa tüketim rakamları yıllara göre çok az değişiklikler göstermektedir.

 

Taze inicirin en önemli sorunu pazarlama ile ilgilidir.

Bu sorun da iç piyasada tüketim azlığının yanı sıra alıcı konumunda bulunan tüccar ve pazarcılardan kaynaklanmaktadır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.