Takip Et

ŞUBAT 2018 GIDA ENFLASYONUNDA GERÇEKLER

Şubat 2018 enflasyonu açıklandı.

Suçlular ayağa kaldırıldı:Sebze,meyve ve süt…

Ancak gerçek hiç de öyle değil. Çünki;

Şubat ayındaki % 0.73 aylık tüketici fiyatları artışına (enflasyona), gıda fiyatlarındaki artışın katkısı 0.52 puanı buldu. Taze meyve ve sebzedeki aylık %4.56’lık artış ile ekmek ve tahıllar grubundaki %1.87’lik artış enflasyonu yukarı çekti. Et ile süt ve süt ürünleri grubunda da artış oranları oldukça yüksek.

Sebze ve meyvede yükselişin nedeni mevsimsel. Şu anda seralar dışında üretilen sebze ve meyve yok denecek kadar az.Manav,Pazar ve marketlerde yer alan sebze ve meyveler depo malı…

Üretici ve tüketici fiyatları kıyaslandığında aradaki makasın son derece açılmış olduğu görülmektedir.

Domates üretim merkezlerinden olan Antalya Kınık’ta 6 Şubat itibari ile en üst sınıf domates 1,50 TL’den üreticinin elinden çıkarken Ankara ve İstanbul’da 6-8 TL aralığında satılmaktadır.

Sizce enflasyonu azdıran 1,50 TL ile fide ve zirai mücadele ilaçlama giderlerini karşılayamayan Kınıklı çiftçi mi yoksa nakliyeci,komisyoncu,tüccar,pazarcı ve market zincirleri mi?Yoksa ayağa kalkması gerekli suçlu bunları denetleyemeyen “bırakınızcı” piyasa yapıcıları mı?

Antalya’dan İstanbul’a nakliye maliyeti domateste kg başına, kârı, amortismanı ve akaryakıtı 25 Kuruştur.Üst üste tüccar kabzımal,market,pazarcı karlarını koysak dahi domates en fazla 2,50TL’den satılmalı.

Gıdada üretici fiyatlarında yıllık artış % 4.58 oranında, 12 aylık ortalama artış ise % 7.70 oranında.

Piyasa çığırtkanlarının enflasyondan sorumlu tuttukları ikinci gıda ise süt ve süt ürünleri.

Gıda sanayiinin en acımasızlarının başında gelen Ulusal Süt Konseyi (USK) ve konseyin Yönetim Kurulu, 1 Şubat – 30 Haziran 2018 tarihleri arasında, lütfederek, çiğ süt için tavsiye niteliğinde referans alım fiyatını 0,9 kuruşu hizmet bedeli olmak üzere 1,53 TL’ye yükseltti. Süt fiyatında 13 kuruş artış yapıldı.

Ulusal Süt Konseyi denilince aklınıza sektörün tüm kesimleri gelmesin.Aralarında üretici olarak ,seçimlerinde koltuk kaybetme korkusu yaşayan “Damızlık ve Süt Brliği” üyleri bulunmakta.Bunlar da “Tamam Efendim” ci takımdan.Süt üreticisi lehine ne bir tek oyları ne bir tek itirazları yoktur.Tamamı sanayici olan Ulusal süt Konseyinin emir eri durumundalar.

TZOB ise Ulusal Süt Konseyi sanayicilerini protesto etmek için süt konseyinden ayrıldı.

Bu fiyatlardan süt alacaklarını zannetmeyin.Şartları var: Yüzde 3,6 yağ, yüzde 3,2 protein içerikli soğutulmuş süt için belirlenen tavsiye fiyat, 1 Şubat 2018 ile 30 Haziran 2018 tarihleri arasında geçerli olacak.Bu şartlara uygun sütünüz yoksa fiyatı nereye kadar kıracakları insaflarına kalmış.

Raflarda süt fiyatlarına göz attığımızda SEK süt,1 litre sütü 5,75 TL’den satmaktadır.Diğer marketler göz attığımızda sütün litre fiyatı 4,95-5,95 aralığındadır.

Peynir,tereyağı,ayran ve diğer süt ürünlerini astronomik rakamlara çıkaran ve sütü 1,53’den alıp % 500’lere varan kârla satan USK (Ulusal Süt Konseyi) dir.

Enflasyonun nedeni işte bunlardır.

Türk çiftçisi değil. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.