Takip Et

2021-2022 DÖNEMİNDE FINDIK, SEBZE VE ÜZÜMDE DON ZARARI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son günlerde ülkemizde yaşanan doğal afetlerden zarar gören üreticiler ve ürünler hakkında görüntülü basın açıklamasında bazı ürünler ve illerle ilgili doğal afet sonuçları hakkında bilgilendirme yaptı.

Fındıkta Don Hasarı

“Ordu, Giresun ve Trabzon illerinde özellikle 19 Mart tarihinde gerçekleşen don hadisesi sonrasında, fındıkta yüzde 5 ile 15 arasında hasar gerçekleşti. TARSİM tarafından yapılan hasar tespiti sonuçlarından, poliçelerin 3’te 2’sinde don hasarı oluşmadığı tespit edildi.”

Mersin’de Don Zararı

“Mersin’in Akdeniz ilçesinde 19 Mart gecesi meydana gelen don afetinde sert çekirdekli meyveler ve tüm sebzeler zarar gördü. Yaşanan don afeti nedeniyle şeftali, nektarin, elma, erik gibi ürünlerde çiçeklenme olmadı.

Örtü altında yetişen domates, biber, patlıcan, salatalık gibi sebzeler yandı. Limon bahçelerindeki genç limon ağaçları kurudu. Öte yandan meyve vermeyen ağaçlar üreticiler tarafından kesildi. Seralarda ise neredeyse domates ve biber kalmadı.”

Üzümde Don Hasarı

“Manisa Saruhanlı’da 15-16 Nisan tarihlerinde üzüm bağlarında 1500 dönümlük bir alanda don zararı görüldü. TARSİM bölgede hasar tespit çalışmalarına başladı.”

-Hortum ve Fırtına Hasarları

“Oda Başkanlarımızdan aldığımız bilgilere göre;

Giresun ve Keşap’ta kuvvetli esen lodos, fındık ağaçlarında yaprak ve meyve dökülmelerine yol açtı. Fırtına, seralara önemli ölçüde zarar verdi.

Manavgat'ta çıkan hortum zarara yol açtı ve ürünler zarar gördü. Hortumda 10 sera zarar gördü.

Amasya’da etkili olan fırtına sonrası Kızılca köyündeki seralarda ürünler zarar gördü.

Nevşehir Ürgüp’te 50, Gülşehir’de 35 ve Avanos’ta 20 sera meydana gelen fırtına sonucu zarar gördü. Seralar teknik donanım sebebiyle sigortadan yararlanmadı.”

Don zararı olan bölgelerde hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Net veriler hasat tespit çalışmaları tamamlandıktan sonra ortaya çıkacaktır. Zarar bir an önce tespit edilerek, üreticinin kaybı için gerekli çalışmalar başlatılmalıdır.

“Buğday, arpa ve kırmızı mercimek üreticisi yağış bekliyor”

Aydın’da başta erik,kayısı olmak üzere pek çok erken dikim sebzede,kış öncesi dikilen bezelyede don afeti görüldü.

Kayısı ve erikte don olayına rastlayan ürünler meyveden yoksun kalacak veya az bir verim oluşacak.

Geçen yıl olduğu gibi bu yılda Mayıs ayı başlarında yapacağımız kuraklık riski açıklamaları ilk tahminler açısından daha sağlıklı olacaktır.”

Üreticinin, bir sonraki üretim dönemi için ihtiyacı olacak finansmanının sağlanması bakımından, kredi temininde kolaylık gösterilmelidir ki üretim sekteye uğramasın. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.