Takip Et

TÜİK Mİ, ENAG MI?

Her ayın ilk haftasında olduğu gibi geçtiğimiz günlerde TÜİK 2022 Mart enflasyonunu kamuoyuna açıkladı.

Buna göre mart ayında tüketici fiyatları yüzde 5.46 arttı. Beklenti yüzde 5.34 seviyesindeydi. Yıllık enflasyon yüzde 61.14 oldu. TÜFE'de böylece son 20 yılın zirvesi görüldü. Alt kalemlere bakıldığında en yüksek aylık artış yüzde 13.29 ile ulaştırmada, yıllık bazda da yüzde 99.12 ile yine ulaştırma da kaydedildi.

TÜİK’e göre ana harcama grupları itibarıyla 2022 yılı Mart ayında en az artış gösteren ana gruplar yüzde 1,78 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 1,84 ile konut ve yüzde 2,78 ile eğlence ve kültür oldu. Buna karşılık, 2022 yılı Mart ayında artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 13,29 ile ulaştırma, yüzde 6,55 ile eğitim, yüzde 6,04 ile lokanta ve oteller oldu.

Bunun yanında akademisyenlerden oluşan Enflasyon araştırma Grubu (ENAG) verileri ise TÜİK’ten çok farklı.Aynı 2022 Mart ayı için TÜİK ile ENAG raporlarının arasında büyük bir makas olması dikkat çekti.

ENAG'a göre, Tüketici Fiyat Fiyat Endeksi (E-TÜFE) mart ayında yüzde 11.93 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise yüzde 142.63 olarak gerçekleşti.

ENAG Tüketici Fiyat Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Mart ayında %11.93 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise %142.63 olarak gerçekleşti.

Peki kime inanacağız?

Devlet olan TÜİK’e mi yoksa bilim adamları topluluğu olan ENAG’a mı?

Vatandaşı (tüketicinin) inancı kimden yana?

Tüketici en çok cebini yakan tüketim ürünlerinin fiyatlamasına göre bir enflasyon gerçeğini kabul etmektedir.

Her ne kadar TÜİK verileri ve hesaplamalarında en fazla fiyat artışı olan ürün grupları içerisinde giyim,ayakkabı,eğlence ulaştırma olsa da gerçekte tüketicinin enflasyonunda en fazla cep yakan ürün çeşitleri elektrik,akaryakıt,doğal gaz,ulaşım,giyim ve gıdadır.

Tüketici grupları arasında kim ENAG’a kim TÜİK’e inanıyor sorusunun cevabı siyasi açıdan değerlendirdiğimizde Cumhurbaşkanlığı yönetimi yanlıları,Adalet ve Kalkınma Partisi taraftarları doğal olarak TÜİK’e muhalif parti mensupları ise ENAG’a inanmaktadır.

Ekonomik açıdan ele aldığımızda havadan kazananlar,hükümet yanlıları ve devlet imkanlarını kullananlar TÜİK’e,dar gelirliler (emekli,asgari ücretli,esnaf,işçi,çiftçi,öğrenci vd.) ise ENAG’ görüşlerine daha yatkındırlar.

Çiftçi dışındaki her kesim market ve Pazar fiyatarını öne çıkarırken,çiftçiler ise elektrik,mazot,gübre,zirai ilaç,makine-ekipman vs. girdilerdeki % 300-500 arasındaki artışları dile getirmektedirler. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.