Takip Et

AYDIN İLİ VE JEOTERMAL GERÇEĞİ-4

Jeotermalin Tarihçesi:2

Dünkü yazımıza kaldığımız yerden devam edelim.

Osmanlı Devleti’nin son döneminde kaleme alınan ve basılan Vilayet Salnamelerinde(il yıllıkları) ılıca ve kaplıcaların varlığından söz edildiğini görmekteyiz. Bunlardan Buharkent çevresindeki kaplıcalar da ele alınmaktadır.

Ortakçı Köyünün yaklaşık bir kilometre kadar batısında yer alan işlevsiz kaplıcadır. Salnamede Ortakçı’ya iki saat mesafede olduğu belirtilmişse de yaya olarak en fazla 20 dakika uzaklıktadır. Kabaağaç Kaplıcası bugünkü Çamur Hamamı olarak adlandırılan, bir kaplıca ve fide tesisini besleyen, Kabaağaç mezarlığının birkaç yüz metre doğusunda yer alan doğal sıcak su kaynağıdır. Roma döneminde bu kaynaktan alınan su ile bugünkü Kabaağaç mezarlığının bulunduğu alanda bir Roma Hamamı mevcut idi. Bu hamamın sütunları hala mezarlık içinde ve diğer eklenti ve bölümleri toprak altında bulunmaktadır. Kızıldere Hamamları Salnamede verilen bilgilerden anlaşıldığı gibi halk tarafından oluşturulan iki yapay havuzda banyo yapılırdı. Bu havuzlar Kızıldere Köyünün Armutkırı mevkiinde yer almakta idi. Salnamede Kızıldere Hamamlarının yeri tanımlanırken yönlendirme yanlış anlatılmıştır. Sarayköy’ün garp şimalinde ve Sazak’ın garbında olarak ifade edilmesi gerekirdi.

Ancak Osmanlı döneminde sıcak su kaynakları daha çok Jeotermal yıkanma ve pişirme amaçlı kullanılmıştır.

Elektrik üretimi için ilk çalışmalar Prince Conti tarafından 1904 yılında Larderello (İtalya) ‘da yapılmıştır. Larderello (rezervuar sıcaklığı 200-250ºC olan) sahasındaki ilk ticari amaçlı güç ünitesi;1913 yılında bölgedeki kasabalar tarafından kullanılması için yerel şebekeye 250 KWE enerji vermiştir.

İlk modern jeotermal elektrik Santralı Kuzey Kaliforniya’da The Geyser bölgesinde kuruldu .(12 MWE - 230ºC). Bunlar “Kuru buhar” “dry steam” santrallarıdır.

Türkiye’de jeotermal enerji konusundaki ilk çalışmalar, 1962 yılında Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından başlatılmıştır. İlk arama sondajı, 1963 yılında, İzmir-Balçova’da açılmış ve 40 m’de 124 C sıcaklığında sıcak su ve buhar bulunmuştur. 1968’de Birleşmiş Milletler Kalkınma Teşkilatı (UNDP) ile yapılan ortak çalışmalarda Kızıldere jeotermal alanı keşfedilmiştir.

Daha sonra ise (242,Aydın-Germencik (232 0 C), Manisa-Salihli-Göbekli 182 0 C, Çanakkale-Tuzla (174 0 C), Aydın-Salâvatlı(172 0 C), Yılmazköy-İmamköy (142 0C), Kütahya-Simav (162 0 C) ve İzmir-Seferihisar (158 0 C), İzmir-Dikili(130 0). Aydın-Umurlu (150 °C), Aydın-Sultanhisar (146 °C), Aydın-Bozköy (143 °C), Aydın-Atça (124 °C) ,Aydın-Pamukören (188 °C), Nazilli-Bozyurt (127°C)  sahaları keşfedilmiştir.

Günümüzde ise bu sahaların dışında Aydın’da Köşk, Gümüşyeniköy, Serçeköy, Moralı gibi birbirinden farklı özellikler gösteren sahalar keşfedilmiştir.

 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.