Takip Et

3.MİLLİ TARIM ŞURASININ KARARLARININ 2020 YILI EYLEM PLANI ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ-2

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Tarım Orman Şurası Eylem Planı tanıtımı toplantısında 2020 yılı eylem planını ele aldığımızda pek çoğuna olumlu yaklaşmaktayız. Ancak bazı soruların cevaplandırılarak kamuoyunun aydınlatılması gerekmektedir.

 

Tarım Orman Şurası Eylem Planı tanıtımı toplantısında 2020 yılı eylem planı çerçevesinde uygulama kapsamındaki konuları ele almayı sürdürüyoruz.

• Gıda kayıp ve israfının önlenmesine yönelik alt yapının oluşturulması: Son derece önemli bir konu.Bazı Avrupa ülkelerinin çöp satın aldığı günümüzde,Türkiye organik çöp olarak adlandırabileceğimiz,gübreden hayvan yemine kadar geniş bir sahada hammadde olan sebze ve meyve artıklarının “sıfır atık” prensibi çerçevesinde değerlendirilmesi gerekmektedir.

Anti parantez olarak belirtelim: TV DEN’de bir önceki Tarımda Gündem programında konuğum Doç.Dr. Ali Petek’in “Sokak Ekonomisi” konusu altında işlediği bu konu sokak toplayıcılarının atık ekonomisi içersine dâhil edilmesi bir çözüm yolu olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

• Gıdada taklit ve tağşiş cezalarının caydırıcılığı için mevzuat düzenlemesi yapılması ve uygulamaya konulması :

Pek çok alanda olduğu gibi tükettiğimiz gıdanın denetim eksikliği veya cezai müeyyidelerin etkili olmaması, gıda tağşişi yapanlara cesaret vermektedir.

Sayın Pakdemirli cesur bir çıkışla “hapis cezası” ndan bahisle yeni bir adli infazı dile getirmiştir.Yerinde bir karar olduğu inancı ile müeyyidelerin sulandırılmadan Sayın Pakdemirli’nin düşünceleri doğrultusunda gerçekleşmesini dileriz.

 

• Gıdada bilgi kirliliğinin önlenmesi: Özellikle internet yalanlarının günlük hayatımızda işgal ettiği alanlar dikkate alındığında hem imalatçı hem de tüketici açısından önemli ve acil konulardan birisidir.

 

• Gıda okur yazarlığının artırılması:Daha fazla içeriğinin açıklanması ve ilgililerin bu sahada eğitimi gerekmektedir.

 

• Atıl tarım arazilerinin üretime kazandırılması : Çiftçilere destek veren, Özellikle Tarım Satış Kooperatifleri ile Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin ayni ve maddi anlamda güçlendirilmesi gerekmektedir. Yasalarda mevcut olan hazine arazilerinin Tarımsal amaçlı kooperatiflere tahsisi konusunda var olan bürokratik/mevzuat engellerinin azaltılması hatta tamamen kaldırılmaı gerekmektedir.

 

• Arazi bankacılığı ve birlikte üretim:Arazi bankacılığında amaç daha fazla üreticiye daha fazla tarım arazisi kazandırmak olmalıdır.Holdinglere ve tarımdan sadece destekleme amaçlı kazanç sağlamak isteyen diğer meslek mensupları kesinlikle yararlanmamalıdır.Bunun için de önlem olarak Ziraat Odalarına en az beş yıl gibi faal üyeliği olan ve aktif tarımsal faaliyette bulunan kişi ve kuruluşların yararlanması sağlanmalıdır.Arazi Bankacılığı ile ilgili mevzuatın tarımsal örgütler (Ziraat Odaları,Ziraat Mühendisleri Odaları,Kooperatifler,Birlikler) in de görüşleri alınarak yeni bir anlayış,finans desteği ;planlı ve hedefe yönelik bir yeni açılımla ele alınmalıdır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.