Takip Et

ZEYTİNCİLİKLE KİMLER OYNAMAKTA

TBMM’de bir yasa değişikliğiyle maden ve enerji lobisinin baskı faaliyetleriyle lobilerin önünde engel gördükleri zeytin ağacını katletme yasası çıkarılmaktadır.

Zeytin ağacı, onların daha çok para kazanmalarına engeldir. Bizim için nedir?

Günümüzde her şeyi değerlendirilen bir bitki olarak karşımıza çıkan zeytin, önce kahvaltılarımızın ve sofraların vazgeçilmez gıdasıdır. O güzel yeşilinden altın sarısına, moruna, siyahına kadar lezzetli zeytin taneleri, zeytinyağının insan sağlığı ve beslenmesinde son derece önemlidir. Yaprağından artık çay yapılıp ilaç niyetine içmekteyiz. Prinası tekrar tekrar sıkıldıktan sonra sabuna dönüşmektedir. Temizlik ve sağlık için… Kalan prina ise yüksek enerjili bir ısı kaynağıdır. Kurumuş ve budanmış dalları sobalarımızda ısınmamız için yakılmaktadır. Yapraklarınden elde edilen nefis kokulu zeytin kolonyaları ten kokumuzun bir parçası olmuştur. Zeytin özünden yapılan temzilik ürünlerinden de söz etmeden geçemeyiz. Budama sonrası yaprakları ve ince sürgünleri keçilerin en sevdiği besinlerin başında gelmektedir.

Enerji- maden lobisi için ise faaliyet sahalarında her nasılsa ortaya çıkmış, kazançları önünde engel, mendebur(!) bir bitkidir.

Onun için her yol denenerek bu pis(!) kokulu bitki yok edilmelidir.

Hem de ceza ödemeden.

Zeytini koruyan ve kollayan her yasa kaldırılmalıdır.

Zeytini savunan herkes tutuklanmalı, müebbede mahkûm olmalı, hatta kalan tek tük zeytin ağaçlarına asılmalıdır.

Gelen baskılar üzerine sanayi komisyonu geri adım attı. Ancak geri adım sadece turizm sektörünün zeytin kesiminin önüne geçmekte. İnşaat sektörüne kısmi engelleme getirmekte.

Bunun yanında öncelikle maden sektörünün önünü açmakta.

İşin ilginç yanı, maden sektörünün bu yasadaki rolü tartışılabilirken enerji sektörünün rolü gizlenmektedir.Madenciler bu yasadan ne derece yararlanacaklarsa enerji sektörü de aynı derecede yararlanacaktır. Jeotermal enerji, işin ta göbeğinde ama haberi yokmuş gibi davranmakta.

Fakat kendilerini ustalıkla gizlemeyi başarmakta, hedef olmaktan çıkmaktadırlar.

Bu işin arkasında, madenciler kadar jeotermalicler de bulunmaktadır.

Günahı -eğer yasa çıktıysa- yasayı çıkaranların olacaktır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.