Takip Et

ZEYTİNYAĞI PİYASALARI

Bugünlerde ilimiz Aydın’ın,278 fabrikası başta olmak üzere ülke genelinde, üreticinin hasat edip getirdiği binlerce ton zeytinin yağ çıkarılmakta.

Üreticinin yıl boyunca gözü gibi baktığı ağaçlardan zeytinyağını iyi fiyata satıp “giderlerimi karşılarım” ümidi yine boşa çıktı.Bunun da ilk nedenlerinden birisi UZZK(Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi)’nın zeytin ve zeytin yağı fiyatlarını aşağı çekmek amacı ile rekolteyi olduğundan yüksek göstermesi.Önce zeytin fiyatlarını,tüm çeşitler ele alındığında,2-2,50 TL bandına çektiler.

Sonra da. örneği Aydın Ticaret Borsasından verelim;7 Aralık’ta zeytinyağı fiyatlarını 8 TL’ye düşürdüler. Edremit’te ise sızma zeytinyağı 15,7-17,7 TL arasında işlem gördü.İki bölge arasında böyle bir fark mevcut.

Nazilli Ticaret Borsasında 7 Aralık itibari ile zeytinyağı fiyatları 10,24 TL.

Zararlılar ve hastalıklar başta olmak üzere iklim şartları 2018 zeytin ve zeytinyağı ürününde rekolte düşüklüklerine neden oldu. Bunun yanında yukarıda saydığımız faktörler ve zararlılar nedeniyle zeytin yağı asit oranları da bir hayli yüksek çıkmakta.

Peki bu sonuçlar nasıl ortaya çıktı?

Öncelikle TARİŞ zeytinyağı birliği zeytin yağı fiyatlarını sızma zeytin üzerinden 17 TL. fiyat açıkladı.Bu da piyasalarda alıcılara yaradı.Borsalarda zeytin yağı fiyatları dip yapmaya başladı.Zaten sızma zeytinyağı miktarı sezon olarak oldukça az üretildi.Üretilen zeytinyağının asidi (dizem) oldukça yüksek.

Bu açıklama stokçulara yaradı.Şu anda zeytin yağı stoklamaktalar.Fiyatlar yükselince 25-40 TL arasında fiyatlarla tüketiciye sunulacak.

Kuzey zeytin yağı bölgesi olan Balıkesir civarı ile Güney Bölge İzmir-Aydın-Muğla arasında bir fiyat uçurumu meydana geldi.

Tariş Zeytinyağı Birliği yönetimi birlik başkanlarının ve üreticinin feryadına kulak tıkamakta.

Serbest piyasa şartları gene üreticinin zararına, tüccar ve stokçunun kârına çalışmakta.

Çözüm,Ticaret Bakanlığı göreve… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.