Takip Et

2014 yılı Aydın tarımının değerlendirilmesi-7 (Tarım ürünleri Çeşitliliği ve Verimlililiği Açısından Değerlendirme-2) İncir

Aydın, tarım toprakları üzerinde henüz bir ürün planlaması yapılmamıştır. Bu da büyük bir eksiklik ve kusur olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu konunun sorun olarak karşımıza çıkmasının nedeni ise mevzuatımızda ürün alanlarının planlanması ile ilgi her hangi bir koruyucu mevzuatın bulunmamasıdır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından proje olarak hazırlanan, ancak her bakımdan sonuca ulaştırılamamış olan “Tarım Havzaları Projesi” sadece destekleme yönü bulunan bir proje durumundadır. Bakanlık tarafından son halini almamış olup tarım havzalarının mevcut hâkim ürünlerinin desteklemeleri yapılmadığı gibi ekim ve dikimi yapılmayan, sadece o havzada yetişmesi mümkün olan ürünler destekleme kapsamında bulunmaktadır. Örneğin Gediz havzasında yaygın ekili dikili ürünlerden olan başta üzüm, kestane, çilek sebze ve meyve grupları destekleme kapsamında bulunmamasına rağmen az ekilen veya hiç ekilmeyen arpa, çavdar, mercimek, kanola, nohut, soya, tritikale, yulaf gibi ürünler destekleme kapsamındadır. Geçtiğimiz dört beş yılda da bu ürünlerin ekiminde herhangi bir artış da görülmemiştir. Aydın üreticisi bildiğini ekip dikmektedir.

Aydın ili tarım topraklarını incir açısından ele aldığımızda sarı lop ve Bursa siyahı incire uygun alanlar olarak değerlendirmek mümkündür. Sarı lop alanlar daha az su isteyen ve nem açısından daha fazla rüzgâra ihtiyaç hisseden alanlar olarak belirlenmesi gerekmektedir.

Bursa siyahı incirlerin ise hasat döneminde sulama ihtiyacı istemesi ayrı alanlarda yetiştirilmesini gerektirmektedir. Yani sarı lop incirler Bursa siyahı incirlere göre bir üst rakımda ve daha çok kuzeye meyilli arazilerde yer alması ürün kalitesi bakımından önem taşımaktadır. Bursa siyahı incirler ise taban suyu yüksek ve maliyet açısından cazibeli sulama alanlarında yer alması daha uygundur.

Bölgenin erkenciliği bakımından Erbeyli İncir Araştırma istasyonu tarafından fidan üretimi yapılan Siyah orak ve beyaz orak çeşidi incirler de üreticiye yılda çift ürün vermesi nedeniyle kazanç sağlayabilecektir.

Aydın İlinden hem taze hem kuru incir ihracatı yapılmaktadır. Sadece Buharkent 2014 yılında İzmir, Alaşehir, Balıkesir ve Çanakkale gümrüklerinden 8 500 ton taze incir ihracatı gerçekleşmiştir. İlk gemi ile 15 Ekim’de 11 700 ton incir ihraç edilirken 2014 Ekim ayı içinde gerçekleşen kuru incir ihracatı ise 1020 adet sağlık sertifikası ile beraber 7 023 tondur. İncir ihraç edilen ülke sayısı da 63’e yükselmiştir.2014 ürünü incirden 2014 ve 2015 yıllarında ihracı tahmin edilen kuru incir miktarı 36 bin ton civarındadır.

Bu noktadan hareketle incir destekleme kapsamı içine alınması gereken bir üründür. Çünkü yarattığı iş gücü ve katma değer bunu gerektirmektedir. Ekolojik üstünlüğü olan incirin korunması öncelikle desteklenmesi ile mümkündür. İnciri üretici dikeceğine ve yetiştireceğine göre incirin geleceğinden ve gelecekteki fiyatından emin olmalıdır.

Gelecek yazımızda 2014 yılı için incir tarımı ve ticaretini değerlendirmeye devam edeceğiz.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.