Takip Et

Rakamlarla Dünya'da, Türkiye’de ve Aydın’da buğday tarımı ve üretimi-1

Buğday tüm dünyanın olduğu gibi ülkemizin de en önemli tarım ürünlerinden birisi. Tüketim de ülkemizde aynı paralelde yüksek. Çünkü Türk toplumunun ana gıda maddesi ekmektir.

Dünya buğday üretimini dikkate aldığımızda ve ülke topraklarının potansiyelinden hareketle üretimimizin tüketimle paralellik göstermediğini görmekteyiz. Ülkemiz insanı en çok buğday tüketen toplumlardan birisi olmasına rağmen zaman zaman buğday ithalatına gidilmesi üretim kaynaklı sorunların varlığını ortaya koymaktadır.

Ülkemizin buğday tüketiminin 19 bin 200-19 bin 900 ton arasında seyretmesi ve üretim ile tüketim arasında çok az bir farkın bulunması buğday üretiminin herhangi bir riskle karşılaşması halinde önemli sorunların ortaya çıkacağı meydandadır.

Dünya Buğday Üretiminde Önemli Ülkeler ve Üretim Miktarları

Ülkeler Üretim (Ton)

Çin 127 127 000

ABD 57 966 700

Hindistan 93 510 000

Rusya Federasyonu 52 090 800

Fransa, 38 613 900

Kanada 37 529 600

Almanya 25 019 100

Pakistan 24 231 000

Avustralya 22 855 600

Ukrayna 22 793 000

Türkiye 22 050 000

Diğer 740 000 000

Ülkemiz dünya buğday üretiminin yaklaşık yüzde 2,5’ini karşılamaktadır.2014 yılında Türkiye buğday rekoltesinin, yıllara ve yağışlara göre 18 milyon ile 22 milyon ton arasında değişmesi tahmin edilmiş ve üretim yaklaşık olarak 19 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.