Takip Et

Milletvekili seçimleri ve Aydın tarımı

Milletvekili seçimlerine iki gün kala ön seçim, aday belirleme ve propaganda dönemine göz attığımızda, Aydın tarımı açısından söz ve vaatlerin hiç iç açıcı olmadığını görmekteyiz.

Öncelikle milletvekili listelerini incelediğimizde;

Barajı aşma şansı bulunan dört partiden Aydın’da TBMM’ye gidebilme ihtimali bulunan en yüksek oya oranına ve sayısına sahip üç partinin milletvekili listelerini incelediğimizde adayların meslekleri ile ilgili olarak şu tablo karşımıza çıkmakta:

Avukat:7

Sanayici ve İşadamı:5

Gazeteci:2

Mühendis:2

Serbest:1

Bankacı:1

Doktor:1

Biyolog:1

Psikolojik Danışman:1

Uzman:1.

Ne yazık ki aralarında çiftçi, ziraat mühendisi, ziraat teknikeri, zooteknist, tarım ekonomisti, tarıma dayalı endüstriden gelme meslek erbabına rastlamamaktayız.

Ama her nedense her milletvekili adayı anasının, babasının köylü ve çiftçi olmasından hareketle çiftçinin yanında olduğunu beyan edebilmiştir.

Adayların ve partilerin söylem ve vaatlerini incelediğimizde hiçbir partinin Aydın tarımına yönelik somut, elle tutulur ve gerçekçi projelerinin olmadığını görmekteyiz. Üstten kulplu, nereye çekersen çek, her yere gelecek tipten genel ve gönül okşayıcı sloganlarla karşılaşmaktayız:

“Tarım arazilerinin amaç dışı kullanımının önlenmesi”

“Desteklemelerin artırılması”

Tarımda modern işletmeciliğe geçilmesi”

“Tarımda kullanılan mazotun ucuzlatılması”

“Tarımda yapısal değişiklikler” gibi genel mana ifade eden, ancak Aydın çiftçisinin yarasına merhem olacak çözümlerin bulunmadığı bir vaat ve icraat listesi…

Milletvekili adayları ve siyasi partiler maalesef Aydın tarımını analiz edememişler.

Hareket noktalarını doğru tespit edememişler.

Aydın’daki çiftçi potansiyelini ve siyasete etkisini doğru yere oturtamamışlar.

Aydın tarımının sorunlarını doğru olarak öncelik sırasına göre seçmenin önüne getiremediler.

Aydın, her şeyden önce bir tarım kentidir ki ne İzmir’e ne Denizli’ye ne Muğla’ya benzemez. Aydın’da iki gün sonra 772 bin 649 seçmen oy kullanacak.

Aydın’daki çiftçi sayısı yaklaşık olarak 118 bindir. Bunu 3,5 katsayı ile çarpacak olursak 413 bin rakamı karşımıza çıkmaktadır ki seçmenin yüzde 53’ü çiftçilerden oluşmaktadır.

Ak Parti dışında hiçbir siyasi parti üreticilerin en büyük ve tek mesleki kuruluşu olan Ziraat Odaları’na ziyaretler dışında potansiyellerini dikkate alarak gerekli önemi vermemişlerdir. AK Parti tüm mesleki kuruluş ve STK’ları kapsayan temayülde Ziraat Odalarına da yer vermiştir.

Hiçbir siyasi parti, Ziraat Odası başkanlarından ilçelerinin tarım sorunları ve üretilmesi gereken projelerle ilgili brifing almamışlardır.(Zeynep Karahan Uslu hariç).

Hiçbir Ziraat Odası başkanına seçimlerde üreticiye yönelik parti ve kişisel olarak adaylıklarının projelerine yansıyacak rapor hazırlatmamışlardır.

Aydın’ı tarım topraklarının, yeraltı sularının, tarımsal sulama sularının, atmosferinin, tarım ürünlerinin, insanının ve kısacası yaşadığı çevrenin bütün unsurlarının başına dert olan jeotermal belası ile ilgili olarak, bu değerlerin korunması için ne gibi bir mücadele yürüteceklerine dair ayrıntılı ve net bir plan ortaya koyamamışlardır.

Yarın seçimde çiftçi ve üretici kesim partilere tercihlerini bu bakımdan-çiftçi olup olamamak ve/veya çiftçiden yana olup olmamak- yönünde de göstereceklerdir.

Hayırlı, kazasız, belasız ve şaibesiz ve milletimize hayırlı olacak bir seçim dileği ile… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.