Takip Et

SİYASİ PARTİLERİN SEÇİM BEYANNAMELERİNDE TARIM İyi Parti Seçim Beyannamesi:-2

İyi Parti’nin Seçim Beyannamesi’ne dayanarak tarıma yaklaşımını ele almayı sürdürüyoruz.

 

ÇİFTÇİNİN GELİR ve REFAH DÜZEYİNİN YÜKSELTİLMESİ TÜRKİYE'NİN 5 YIL İÇİNDE TARIM ve HAYVANCILIKTA KENDİ KENDİNE YETEN BİR ÜLKE OLMASINI SAĞLAYACAĞIZ.

 

• “Çiftçilerimizin mazotu %50 indirimli kullanmasını sağlayacağız. Çiftçilerin kullandığı mazotu %50 indirimli vereceğiz. Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı, fiilen üretimde olan çiftçilerimizi bu imkândan yararlandıracağız.”

Seçim döneminde üreticinin gönlünü almada ilk vaadin “mazot fiyat sorunu” nu çözme olduğunun farkında olarak İYİ Parti bu konuyu işlemekte.

• “Çiftçilere İŞKUR aracılığı ile işletmecilik eğitimleri vereceğiz. Çiftçinin hem hayvansal hem de bitkisel üretimde teknik ve ekonomik anlamda işletmecilik bilgi eksikliklerinin giderilmesi amacıyla İŞKUR ile işbirliğinde işletmecilik ve finans alanlarında eğitim programları oluşturacağız.”

İYİ Parti yöneticileri, İŞKUR destekli tarımsal eğitim programlarının az da olsa ücretli olsa bile çiftçiler açısından bir motivasyon yarattığının farkına vararak bu uygulamayı yaygınlaştırmayı amaçlamaktadır. Ancak bu projenin mucidinin Ak Parti olduğunu söylemek gerekir.

 

• “Çiftçi Çağrı Merkezi kuracağız. Çiftçilerimizin bitkisel üretim ve hayvancılık ile ilgili problemlerine cevap vereceğiz. Uzmanların (ziraat mühendisleri, veteriner hekim, vd.) hizmet verdiği bir çağrı merkezi kuracağız. Bu merkezi; tarım ve hayvancılık ile ilgili bilgilendirme, tarımsal üretim destekleri, tarımsal yayım ve hibe destekleri, meteorolojik veriler, tarımsal girdi ürün bilgilendirme ve 2B arazi hukuku gibi konularda çiftçilerimizin sorularına yanıt verecek şekilde oluşturacağız. “

İYİ Parti, Tarımsal kredi sağlayan özel bankalar ile Ziraat Odalarının halen vermekte olduğu hizmetleri devlet eliyle yapmayı önermektedir. Yararlı bir yayım ve duyuru faaliyeti olacağı için yadırgamamak ve desteklemek gerekmektedir.

 

• “Sulama birliklerine su kullanım hakkı iade edeceğiz. Çiftçimizin tarımsal sulama suyunun kullanım hakkının özelleştirilerek Sulama Birlikleri'ni tasfiye eden kanun maddelerini iptal edeceğiz, su kullanım haklarını çiftçilerimize iade edeceğiz. Tarımsal sulama suyundaki kayıp-kaçak oranını azaltacağız. Sulama Birliklerin kullandığı elektriğin yenilenebilir enerji teknolojileri ile kullanımına ilişkin destekleme modellerini devreye sokacağız.

En doğrusu 'Tarımsal Sulama Suyu'nun çiftçi tarafından yönetilmesidir. Ancak özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yer alan Sulama Birliklerinin rehabilite edilmesi gerektiğini göz ardı etmemek gerekmektedir. Mevcut hükümet tarafından seçimle yönetime gelen Sulama Birlikleri yöneticilerinin görevden alınıp yerlerine DSİ memurlarının getirilmesi bir zorunluluktan doğmuştur. Şu da bir gerçek ki kötü yönetilen ve suistimallerin olduğu “kuru” Sulama Birlikleri’nin yanında doğru dürüst çalışan, borçsuz ve yolsuzluğu olmayan “yaş” lar da yakılmıştır.”

Sulama sistemlerinin daha az masraflı olan rüzgar ve güneş enerjileri ile donatılması akılcı bir teklif.Bu projeye kendi suyunu kendisi üreten çiftçilerin de alınması yerinde ve isabetli olur.

 

• “Büyükşehirlerin kırsal kesiminde mahalleye dönüşen köylerine tekrar köy statüsü vereceğiz. Büyükşehir sınırları içinde kalan köylerin mahalle olması sebebiyle emlak, çevre-temizlik vergileri ile alt yapı hizmetlerine yönelik katkı paylarının, ruhsat ve izin harçlarının tahsiline imkân tanıyan Büyükşehir yasasının ilgili maddelerini iptal edeceğiz. 6360 sayılı yasaya göre kurulan kırsal mahallelerin eski köy statülerini iade edeceğiz.”

 

İYİ Parti, Büyük Şehir Yasası’nın köylü ve çiftçi de yarattığı rahatsızlığı çok iyi yakalamış. Bu teklif Büyük Şehir kapsamındaki tüm köylü ve çiftçilerin memnun olacağı bir değişikliktir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.