Takip Et

KİMYEVİ GÜBRE FİYATLARI

Gübre sanayicisi Şubat- Haziran dönemini hasretle bekler.

Döviz fiyatları ve kimyevi hammadde fiyatı ne olursa olsun bu dönemde “kaptığım kâr” anlayışı ile kimyevi gübreye sürekli zam yapılır.

Kimyevi gübre sektörü bayi açısından ticareti en zor alanlardan birisidir.Kâr oranı son derece düşük,veresiye riski de son derece yüksektir.Vade uygulanması alımda vade omaması,satışta bayi açısından iflasın kapısını çalmak anlamına gelir.

“Ülkemizde gübre üretimi yetersiz olduğu için, halen ihtiyaç her yıl gerçekleştirilen ithalatla karşılanmaktadır. Ayrıca üretilen gübrelerin de hammadde ihtiyacı, yine ithalatla karşılandığı için ülkemizde gübre fiyatları tamamen dış piyasa fiyatları ve dolar kuruna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Gübre hemen hemen her tarımsal ürünün üretimi aşamasında kullanılmakta, tarımsal ürünlerin masraf kalemlerinde önemli oranlarda yer almaktadır. 2017 yükselen fiyatlar tüketimin düşmesine neden olmuştur.”

“Gübre fiyatlarının yurt dışı fiyatlarına göre ve dolar kuruna göre değişkenlik göstermesi nedeniyle fiyatlar üreticilere bazı yıllarda yüksek gelmektedir. Bu yıllarda üreticiler gübre kullanımlarını kısıtlamaktadırlar. “

2018 yılında döviz kurlarının yükselmesiyle Ağustos ve Eylül aylarında gübre fiyatlarında yüzde 100’ü aşan artışların, özellikle buğday ve arpada üreticilerin yetersiz gübre kullanmasına neden oldu. 2018 yılında gübre kullanımı bir önceki yıla göre yüzde 14,5 azalarak 6,3 milyon tondan 5,4 milyon tona geriledi.”

Gübre piyasalarının oluşmasında pek çok etken mevcut iken üretici açısından desteklemelerin önemli bir alan olarak kabullenilmesi gerekirken artık gübre desteği bir Anlam ifade etmemektedir.

“2005 yılından bu yana alan bazlı destekler kapsamında gübre destekleri verilmektedir. Yıllara göre dekar başına, bazı yıllarda ürün grupları bazında verilen destekler, son iki yılda tüm ürün gruplarında aynı şekilde uygulanmaktadır. 2016 yılında mazot ve gübre destekleri tüm bitkiler için toplam 11,00 TL açıklanırken, 2017 ve 2018 yılında tüm ürün grupları için dekara 4,00 TL oldu.”

2019 için değişien herhangi bir şey yok.

2020 yılı “Allah kerim…”

“2017 yılında, bir önceki yıla göre en düşük gübre kullanan ürün grubu olan süs bitkileri, özel çayır mera, orman emvali alanlara verilen gübre desteği 4,75 TL’den 4,00 TL’ye indirildi. Yağlı tohumlu ve endüstri bitkilerine dekara 8,50 TL olarak ödenen destek yüzde 100 düşürülerek 4,00 TL’ye indirildi.

2016 yılı Haziran ayında, dağıtımı satışı yasaklanan yüzde 33’lük Amonyum Nitrat gübresinin satışına, 2017 Kasım ayı itibariyla bazı iller hariç reçeteli olarak ve kontrollü bir şekilde devam edilmektedir.

“Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yurt içinde üretilerek veya ithal edilerek piyasaya arz edilen gübrelerin son kullanıcıya kadar takibinin sağlanmasına yönelik olarak, 2018 yılından itibaren Gübre Takip Sistemi devreye sokuldu. Buradaki amaç, gübre üretim ve tüketimini güvenilir şekilde kayıt altına almak suretiyle çok daha sağlıklı gübre politikaları geliştirilip uygulamaktır.”

“Gübrede yüzde 18 olan KDV, 10 Şubat 2016 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan düzenleme ile kaldırılmıştır. Gübre fiyatları KDV indirimi sonrasında çok az gerilemiş, zaman içinde gübre üreticisi ve satıcısı lehine fiyatlar eski haline gelmiştir.” 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.