Takip Et

2016 kuru incir sezonu açılırken-9

2013/2014 sezonunda İzmir ili ilçelerinin kuru incir üretimi 10 bin 25 ton, Aydın ili ilçelerinin ise bin 603 tondur.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İncir raporuna göre “Ülkemizde üretilen incirin yüzde 30’u taze olarak iç pazarda, yüzde 70’i kuru incir olarak dış ve iç pazarda tüketilmektedir. Kuru incirin tüketimi ülkemizde arzu edilen seviyeye henüz ulaşamamıştır.

Kişi başına yıllık tüketim tahminen 200-250 gram civarındadır. Türkiye’nin yıllık kuru incir tüketim miktarı ise ortalama 6-8 bin ton olarak tahmin edilmektedir. Besin değeri ve sağlık açısından son derece önemli olan bu ürünün çeşitli tanıtım faaliyetleri ile iç tüketiminin artırılması gerekmektedir. Ülkemizde kişi başına düşen taze incir tüketimi ise 400- 600 gram civarında olmakla birlikte bu miktarın artırılması, gerek halkımızın yeterli ve dengeli beslenmesi, gerekse piyasalarda dengenin sağlanması bakımından gerekli görülmektedir.”

 

Bu konuda ilk görev incir işletmelerine düşmektedir.Bazı işletmelerimiz bu konuda gerekli aşamayı yapabilmeyi başarmışlardır.İncirin ambalajından başlamak üzere incir çeşitli kuru meyve ve tatlarla satışta çeşitlilik sağlayabilmektedirler.

Dış Pazar isteklerine göre sağlanan bu çeşitliliğin iç pazarda da sağlanması gerekmektedir.

 

“Kuru incir ihracatı, yemeklik kuru incir, ezme, hurda ve kesme olarak dört ana şekilde yapılmaktadır. Dört çeşidin toplamı olarak hesaplanan kuru incir ihracatı son on yıllık dönemde ortalama olarak yaklaşık 48 bin ton olarak gerçekleşmiştir. On yıllık dönemde toplam kuru incir ihracatının ortalama % 82’lik kısmı yemeklik kuru incir olarak yapılmıştır. Türkiye son on iki yılda yıllık ortalama 37 bin ton dolaylarında normal yemeklik kuru incir ihracatı gerçekleştirmiştir. Yemeklik kuru incir ihracatının en yüksek olduğu sezon 52,4 bin ton ile 2006/07 sezonudur. En düşük yemeklik kuru incir ihracatı ise 29,5 bin ton ile 2008/09 sezonunda gerçekleşmiştir”

 

Son yıllarda özellikle Buharkent kesme incirin merkezi durumuna gelmiştir.Bunda da ihracatta aranan özellik olan “oraganik /iyi tarım” uygulamalarının Buharkent’in incir alanlarının tümünde uygulanmakta olmasıdır.

 

2013/14 sezonunda bir önceki sezona göre ihracat miktarı yemeklik kuru incirde 9 bin 729 kg, incir ezmesinde bin 512 kg, hurda incirde 615 kg ve kesme incirde 990 kg artış gerçekleşmiştir.Ancak 2014/2015 sezonlarında bu rakamda düşüşler

 

“2006/2007 yılında Türkiye ortalama ihraç fiyatı 4 bin 632 $/ton ile en yüksek seviyesine ulaşmış, dünya ortalama ihraç fiyatı da 2 bin 460 $/ton olarak gerçekleşmiştir. 2012/2013 yılında ise dünya ortalama ihraç fiyatı 3 bin 496 $/ton gerçekleşmiş iken, Türkiye ortalama ihraç fiyatı 3 bin 404 $/ton olarak gerçekleşmiştir. 2014/15 yılında ise Türkiye ortalama ihraç fiyatı artarak 4 bin 862 $/ton olarak gerçekleşmiştir.” 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.