Takip Et

1 Kasım 2015 Milletvekili seçimleri Aydın ili analizi-14 1 Kasım seçim süreci: CHP

1 Kasım 2015’e uzanan seçim sürecinde Cumhuriyet Halk Partisi, kendisinden emin, dört milletvekili çıkarmanın rahatlığı ile seçim çalışmalarını sürdürdü.

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu da milletvekillerinden ve milletvekili adaylarından desteğini esirgemedi. Büyükşehir imkânları ile yeni et satış mağazaları, halk ekmek büfeleri hizmete sokuldu.

Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından, ulaşım sorunu olup olmadığına bakılmaksızın, hemen hemen her ilçeye ilk birkaç ayı ücretsiz olmak üzere şehirlerarası minibüsler (sarı civcivler) in yolcu taşıma işlevini görmeye başlaması, ilçelerde zaten zor durumda olan minibüsçü ve şoför esnafını zor durumda bıraktı. Her ne kadar halkın bazı kesimlerinin “bedava” yolculuk imkânına sahip olsalar da minibüsçü esnafın borç, taksit ve diğer amortismanlarını ödeyememesi minibüsçüler odasının ve esnaf odalarının tepkisini çekmekteydi. Halk ekmeğin her ilçede satış büfeleri açması fırıncı esnafının tepkisini çekmekteydi.

2014 yılında mevcut bazı CHP’li milletvekillerinin meslek odaları seçimlerine karışmaları zaten seçilmiş olan pek çok oda başkanının tepkisini çekmişti. Bu nedenden dolayı milletvekilleri ve milletvekili adayları önemli oda ve kuruluşları ziyaret edememişlerdi.

Ancak Aydın Büyükşehir Belediyesi için mevcut en büyük sıkıntı, ASKİ’nin çalışmaları idi. ASKİ çalışmalarından önce CHP’li belediye başkanları, sonra da diğer partilerin belediye başkanları hiç memnun değillerdi. Ayrıca Büyükşehir Yasasından kaynaklanan mali ve idari çözümsüzlükler belediye tüm başkanları için “acil çözümlenmesi gereken sorun” olarak ortada durmaktaydı.

Birkaç seçimdir Aydın’da birinci parti olma durumunu koruyan Cumhuriyet Halk Partisi, rahat bir ortamda girmesinin nedenlerinden birisi ve seçmeninin ve teşkilat üyelerinin parti lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim e gidiş sürecinde takındığı tavırdır.

Öncelikle Kılıçdaroğlu, koalisyon görüşmeleri sürecinde partisinin görüşme masasında kalmasını temin etme sabır ve başarısını göstermiştir.

Seçim konuşmalarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 7 Haziran seçimlerine göre daha düşük dozda eleştirilerde bulunmaya özen gösterdi.

Demokrasi, vurgusunu güçlendirirken, ”çözümün kendi partisinde “ olduğu izlenimini yaratmaya çalıştı.

Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun sakin yatıştırıcı, çözüm yanlısı tavrı partinin tüm kademelerine yansıyarak kısmi bir rehavete neden oldu.

Bu rehavetin diğer bir nedeni de hiçbir partinin tek başına iktidar olma inancında olmamasıydı.

Türkiye genel siyasetinin Aydın’ı da etkilemesi kaçınılmazdı. 7 Haziran 2015 milletvekili seçimlerinde Aydın’dan 4 milletvekili çıkaran CHP 1 Kasım 2015’milletvekili seçimlerinde 1 milletvekilini Adalet ve Kalkınma Partisi’nin aradaki oy farkını kapatması nedeniyle bu partiye kaptırdı. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.