Takip Et

ULUSAL ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI KONSEYİ VE ZEYTİN FİYATLARI

1 Şubat 2017 günü DENGE Gazetesi’nde zeytin fiyatlarını ele aldığımız yazımınızda rekolte ve fiyatlarla ilgili olarak şu bölümleri kaleme almıştık:

“Zeytinyağının ve zeytinin üretim ve getirisini ihracat açısından ele aldığımızda karşımıza şu tablolar çıkmaktadır:

Türkiye Sofralık Zeytin üretimi

Sezon Üretim Miktarı(Ton)

2008/2009: 330

2009/2010: 390

2010/2011: 330

2011/2012: 400

2012/2013: 410

2013/2014: 430

2014/2015: 379

2015/2016 sezonu için yıllık ürün tahmini 397 bin ton olarak ortaya konulmuştur.

 

Bu tahminler UZK (Ulusal Zeytin Zeytinyağı Konseyi), tarafından hazırlanmış olup Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin faaliyetleri arasında gösterilen “Piyasa koşulları ve uluslararası gelişmeler ışığında planlar oluşturur, uygular veya uygulanmasına yardımcı olur. Sektörle ilgili verileri toplar, zeytin ve zeytinyağı konusunda ortaya çıkan gelişmeler çerçevesinde ortak bir strateji belirler. Zeytin ve zeytinyağı ve ilgili sektörlere ilişkin olarak ulusal ve uluslararası düzeyde araştırma, inceleme yapar ve bunları Konsey üyeleri ile ilgili kişi ve kurumlara aktarır. Hazırlanacak düzenli raporlarla zeytin ve zeytinyağı ve ilgili sektörlere yönelik kararlar alan ilgili birimleri bilgilendirilmesi ve kamuoyu oluşturulmasını sağlar. Zeytin ve zeytinyağı üretimi, tüketimi ve ticaretinin geliştirilmesine yönelik faaliyetlerde bulunur.” Çalışmalar, günümüzde amacından saparak, üreticinin elinden zeytin ve zeytinyağını ucuza alma faaliyetine dönüşmüştür.

 

2015/2016 yılı tahmini de bu doğrultuda Zeytin ve Zeytinyağı ihracatçı Birlikleri tarafından 397 bin ton olarak tahmin edilmesine rağmen kokteyl sofralık zeytin fiyatları tüccar ve işletmecinin eline geçinceye kadar 2 TL altında tutulmuş, günümüzde ise işlenmiş olarak neredeyse % 1000 kâr ile piyasalara sürülmektedir. “

 

Her nedense “Rekolte tahmin Heyetleri” nin tahminleri hep gerçeğin üzerinde çıkmaktadır.

Bunun niçin böyle olduğunun cevabı ise kazanan tarafların sektördeki etkinlikleri ile paralel olmasındandır.

 

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin yapısını incelediğimizde Yönetim Kurulu başkanının Laboratuvar sahibi, Başkan Vekili Zeytinyağı fabrikatörü, muhasip üye zeytinyağı sanayicisi, İcra direktörü zeytin ve zeytinyağı üreticisi, yönetim kurulu üyeleri ise Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Aydın Sanayi Odası, Ayvalık Ticaret Odası’nı temsilen UZK’da yer almışlardır.

UZK yönetimine üretici meslek örgütü mensubu olarak seçildiğini iddia eden Karacabey Ziraat Odası resmi bir yazıyla söz konusu ismin kurumlarında bir görevi bulunmadığını ve kendisine temsil ve imza yetkisi verilmediğini UZK’ya iletmesinden sonra görüldüğü gibi UZK’da üreticileri temsilen kimse bulunmamaktadır.

Varmak istediğimiz sonuç şudur ki adı Ulusal olmasına rağmen bu konseyde de ulusun en büyük çoğunluğunu oluşturan tarım kesim yer almamakta; ürettiği zeytin ve zeytinyağı fiyatını üretici dışındaki kesimler belirlemektedir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.