Takip Et

2015 yılı Türk tarımının değerlendirmesi süt üretimi-1

Türk tarımının derdi bitmeyen sektörlerinden birisi de süt üretimi.

Tabii dertli olan sanayici değil, süt üreticisi. Sanayici çiğ sütü hangi fiyata alırsa alsın litresini market raflarında ve bakkallarda 1,80 TL'nin altında satmıyor. Nereden bakarsanız bakın sanayicinin kârı % 50’lerde.

“Ulusal Süt Konseyi “ adında bir düzenleme, denetleme kurulu mevcut. Bu kurulda sadece süt sanayicinin dediği olur. Onların kararları yürürlüğe girer. Ne üreticinin ne de üretici birliklerinin sözü geçerlidir.

Süt sanayicileri oyunun kurallarını kendileri koyarlar. Oyunun amacı ise “daha ucuza süt almak”tır.

REKABET İLKELERİNE TERS

Bölgelere göre taktikler geliştirirler. Hatta zaman olur ki bazı süt üreticisi bölgeleri ve illeri “serbest bölge“ ilan ederler. Bunun anamı da ucuza alma manevralarında geniş alanlar yaratmaktır. Süt toplayıcıları kullanmaktan başlayarak, süt alımlarını durdurmak, o bölgeden süt almamak, diğer sanayiciye haber uçurup,”ben çıkıyorum,fiyat kırmak için sana fırsat yarattım, sen de bana falanca bölgeyi bırak” gibi “rekabet ilkelerine ters“ taktiklerle süt fiyatlarını kırmak amacı ile oyunlar sergilerler.

Yem, veteriner, aşı, elektrik, mazot borcu birikmiş olan süt üreticisi de paniğe kapılarak sütünün elinde kaldığı korkusu ile bölgeye yeni giren sanayiciye daha düşük fiyattan ve uzun vadeden sütünü teslim etmektedir.

Mevsimlik olarak artan süt üretimi sanayici için yeni bir fiyat kırma fırsatıdır. Özellikle Mart-Haziran dönemlerinde.

İHRACAT ARTIRILMALI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar, konu ile ilgili olarak: “Bir önceki yılın aynı ayına göre, 2015 Aralık ayında, sanayiye aktarılan inek sütü miktarı yüzde 6,03 arttı'' dedi

Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2015 yılında sanayiye aktarılan inek sütü miktarının yüzde 3,58 artışla 8 milyon 625 bin 743 tondan 8 milyon 934 bin 245 tona yükseldiğini, bütün aylarda artış gösteren sanayiye aktarılan inek sütü miktarının Aralık ayında da yüzde 6,03 artışla 684 bin 760 tondan 726 bin 48 tona çıktığını belirtti.

Sanayiye aktarılan inek sütü miktarının 2015 yılında yüzde 3,58 artarak 8,9 milyon tonu bulduğunu kaydeden Bayraktar, süt sektörünün büyümesini sürdürmesinin ancak ihracatla mümkün olacağını, ihracatındaki düşüşün Aralık ayında da sürmesiyle süt ve süt ürünleri ihracatının yüzde 21,4 azalma ile 22,4 milyon dolardan 17,6 milyon dolara düştüğünü, süt ve süt ürünleri ihracatının yüzde 19,2 azalmayla 331 milyon dolardan 267,4 milyon dolara indiğini kaydetti. Sayın Bayraktar, ''İhracat artırılmalı, sütün büyümesini sürdürmesi ancak ihracatla mümkün olur. İhracatta bütün kanallar zorlanmalıdır. Bu sektörün ihracatının önündeki engeller kaldırılmalı. Ekonomi Bakanımız Mustafa Elitaş ile görüşmemizde, sınır kapılarında yaşanan sıkıntıları ilettik. Suudi Arabistan başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerine yönelik ihracat imkânlarının

değerlendirilmesini istedik” dedi. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.