Takip Et

Jeotermalde savcıllı öncesi ve sonrası-11

Mahallelerinin tarım arazilerinde jeotermal sondaj kuyuları açılması konusunda Buharkent Savcıllı Mahallesi halkının İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne hitaben yazdıkları itiraz dilekçelerinde yer alan gerekçelerini yayınlamaya devam ediyoruz:

• ÇED BAŞVURU DOSYASI’ nda 6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun 19. maddesi gereği kamulaştırma işlemleri yapılacaktır, Kiralama veya kamulaştırma gerçekleştirilmeden bu alanlarda çalışma (arazi hazırlık ve inşaat) yapılmayacaktır ibaresi bulunmasına rağmen satın alınan arazilerde ağaç kıyımı devam etmektedir.

• Muhatap şirket tarafından bu güne kadar 31.12.2004 tarih ve 25687 sayılı Resmî

Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği”ne uyulmamış çevre kirliliğine neden olunmuştur.

Adı geçen şirket şu ana kadar mevcut Projelerin arazi hazırlık ve inşaat çalışmaları dâhilinde yapılacak bütün çalışmalarında toz emisyonunu minimize edecek herhangi bir kontrol tedbirini alınmamış, toz emisyon hesaplamaları yapmamıştır. ÇED BAŞVURU DOSYASI’ nda belirttiği gibi yapması da şüphelidir.

• Arazide oluşabilecek tozlanmayı minimuma indirgemek için emisyon kaynağında savurma yapmadan doldurma ve boşaltma işlemlerinin yapılması, yollarda tesviye yapılması, malzeme taşınması sırasında araçların üzerinin branda ile kapatılması, malzemenin üst kısmının %10 nemde tutulması, gerektiği durumlarda proje alanında bulunan yollar düzenli olarak arozöz araçlar ile sulanması gibi önlemler bazı istisnalar dışında hiç alınmamış, sürekli olarak çevreye ve tarıma zarar verilmiştir.

• Jeotermal imtiyaz sahibi şirketler tarafından yöre halkı proje ile ilgili olarak ya bilgilendirilmemekte ya da anlamayacakları dilde bilgilendirilmektedirler. Yöre halkının konuya ilişkin düşünce ve görüşleri alınmamakta, hatta bölge tarımı ve yöre halkı jeotermal faaliyetler için bir engel olarak görülmektedir.

• İlçemiz ve mahallemizde sağlıklı gıda ve örnek tarım faaliyetleri için “İYİ TARIM UYGULAMALARI “ yapılmakta olup, jeotermal faaliyetler ve ürettikleri kimyasallar meyvelerde kalıntı bırakacağından mahallemiz sınırları içinde bu faaliyetlere izin verilemez. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.