Takip Et

AYDIN TİCARET BORSASI KURU İNCİR SEKTÖR TOPLANTISI

Aydın Ticaret Borsası, 13 Ağustos Perşembe günü 2020-2021 Kuru İncir sezonu için siz değerli üyelerimiz ile “Kuru İncirde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Yolları” konusunda Ege İhracatçı Birlikleri, Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü,İncir işletmecileri,incir ihracatçıları, Ziraat Odaları temsilcilerinin ve 60 dan fazla katılımcı ile Kuru İncir Sektör Toplantısı video konferans yöntemi ile gerçekleştirdi.

Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur’un yönettiği toplantıda sektör paydaşları yakın sezonlar kuru incir değerlendirmesi,2020 yılı kuru incirin mevcut durumu, soruları ve çözüm yollarını ortaya koydular.

İncirin sorun ve çözüm yollarım ile ilgili olarak katılımcıların bazılarının görüşlerini okuyucularımıza sunalım:

Necdet KÖMÜR (Ege Kuru Meyve İhracatçıları Şube Müdürü):”8 Ağustos 2020 tarihi itibari ile 2019/2020 sezonunda Ege İhracatçı Birlikleri olarak tespitimiz 64 500 ton kuru incir ihraç edilmiştir.Tahmini toplam ihracat 70 bin tondur.Aflatoksin ve Okratoksinden dolayı ihraç edilen 58 parti kuru incir geri gelmiştir.Bu durum ihracatçı olarak elimizi zayıflattı. Aflatoksin ve Okratoksine dikkat etmeliyiz.TMO ‘nun kuru incir alımlarını olumlu karşılıyoruz.

Ahmet ÖKTEM (Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü):Türkiye’de 37 800 hektar,Aydın’da 14 bin hektar hektar alanda incir üretim yapılmaktadır. İncirin 190 bin tonu yaş olarak değerlendirilmiştir.Aydın genelinde 163 incir işletmesi yer almaktadır.2019/2020 sezonunda Aydın’dan 45 bin ton kuru,31 bin ton taze incir ihraç edilmiştir.

Abdullah AYDIN (Kuru İncir İhracatçısı):Endişemiz Corona-19 salgını ile ilgili.İncir işletmeleri tesislerinde corona denetimlerini sıklaştırıp herhangi bir soruna yer vermemeliler.

Fevzi ÇONDUR (Aydın Ticaret Borsası Başkanı):Tarıma dayalı sanayi tesislerinde ara eleman sıkıntısı var. Bu alanda okul açma ve ara eleman yetiştirme konusunda henüz somut bir sonuca ulaşamadık.

Ziya AKSÜT (İncir İşletmeci ve İhracatçısı):Yönetmelikler gereği 250 işçiden fazla işçi çalıştıran iş yerleri KOBİ desteklemelerinden yararlanamamaktadır. İncir işletme ve ihracat sektörlerinde 250 işçi büyük bir rakam değildir.Yönetmeliğin değiştirilerek rakamın daha yuar çekilmesi ile incir sektörü de bu desteklemelerden yararlanmaldır.Kerevet başta olmak üzere incir ilkeleme ve kurutmada kullanılan ekipmanlara destekleme sağlanmalıdır.

Melih AKÇA (İncir İşletmeci ve İhracatçısı):Bu tür toplantıları sık sık yaparız.Ancak fazlaca bir yol aldığımız söylenemez Yegane başarımız kuru inciri kasaya aldırmak olmuştur.

Kazım GÜNAYDIN (İncir İşletmeci ve İhracatçısı):Yağmur yağdı,incir kalmadı diye paniklemeyelim.Üretici bilinçlidir.Aflatoksini bilmekte ve incirini doğru kurutmaktadır.2019 da fiyatın düşmesi ile herkes zarar etti.Herkese yetecek incir bulunmaktadır.

Mehmet Kendirlioğlu (Aydın Ziraat Odası Başkanı):Efelerde yangın meydana gelen 4 köye fidan ve diğer destekler sağlanmalıdır.

Naim ÖZDAMARBuharkent Ziraat Odası Başkanı):İncirde kaliteyi etkileyen sorunlardan birisi fusaryum ve etmeni de hastalıklı ilekler.Artık ilek mevzuatı hazırlanmaldır.Rakip ülkelere Pazar sağlayan,kaçakçıyı kollayan, devleti zarara sokan “ilk gemi kaldırma tarihi” kaldırılmalıdır.Zaten beyaz kutu yöntemi ile bu tarihten önce yurt dışına oldukça fazla incir çıkarılarak Pazar kaybına uğramaktayız.Rekolte tespitinde fiyat kırmak amaçlı yüksek rekolte gösterme girişiminden kaçınmalıyız.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.