Takip Et

TARIMSAL KREDİ KULLANIMINDA GELİNEN NOKTA-5

Tarımda üretimin sürdürülebilmesi ve sektörünün gelişimi açısından önce üretim planlamasının yapılması, daha sonra girdi ve üretilen ürünlerin satış fiyatlarında istikrarın sağlanması gerekir.

Ancak tarımda kredi kullanımının bir disiplinde olmaması ve üreticilerin zaman zaman bilinçsiz kredi kullanımı sektörü zor duruma düşürmektedir. Ödenemeyen kredi borçları arazi satışlarına üreticilerin üretimden kopmasına neden olmaktadır.

2004 yılında başlatılan ve son olarak 2018 yılında yayınlanan Bakanlar Kurulu kapsamında uygulanan düşük faizli kredi uygulaması halen devam etmektedir. Ancak, devlet tarafından verilen faiz indirim desteğinin sadece Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığı ile uygulanır olması ile çoğu çiftçimiz bu faiz oranlarından kredi kullanamamaktadır.

2018 yılında tarım sektörüne kullandırılan toplam kredinin yüzde 28,7’si yerli ve yabancı özel bankalar tarafından kullandırılmıştır. Geri kalan ise kamu bankaları tarafından kullandırılmıştır. Kamu bankaları içerisinde ise Ziraat Bankası’nın payı yüzde 57’dir. Ancak Ziraat Bankası tarafından kullandırılan kredilerin toplamı da devlet destekli düşük faizli kredi değildir. Bu durum da dikkate alındığında devlet destekli düşük faizli kredi kullanımı oldukça düşüktür.

Devlet desteğinin sadece Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla kullandırılıyor olması, yayınlanan kararlarda tarım sigortası zorunluluğu dolayısıyla ÇKS zorunluluğunun uygulanması, takibe düşen borcu olan üreticilerin başvuru yapamaması, devlet desteğinin yetersiz oluşu gibi nedenler tüm üreticilerin düşük faizli kredi kullanımını kısıtlamaktadır.

Ziraat Bankası teminat şartları şubelere göre değişmekte; bazı şubeler memur kefil, şehir merkezinde daire vb. teminatlar istemektedir. Bu teminatları sağlayamayan çiftçilerin kredi kullanımını sınırlamaktadır.

Tarım kredi kooperatiflerinin uzun vadeli yatırım kredisi kullandırmaması, ayrıca kooperatife ortak olma zorunluluğu vb. nedenlerle çiftçilerimizin tamamı Tarım Kredi Kooperatiflerinden düşük faizli kredi kullanamamaktadır.

Tarım sektöründe faaliyet gösteren çiftçilere sadece Tarım Kredi Kooperatifleri ile Ziraat Bankası’nın hizmet vermesi sebebiyle, çiftçiler teminat şartlarını sağlasa bile kredi cevabının geri dönüşü çoğu zaman uzun sürebilmektedir. Sektörün yapısı gereği kredi ihtiyacı acil olmakta, çiftçi ihtiyaç duyduğu zaman krediyi kullanamamaktadır. Ziraat Bankası tarımsal üretime yönelik şube ve personel sayısını artırsa da, toplam çiftçi sayısı dikkate alındığında halen yeterli değildir.

Tarım sektörünün kredi ihtiyacı ortadadır. Tarım sektörü, 2018 yılında 9 aylık dönemde bankalar aracılığıyla toplam 100 milyar 695 milyon TL, Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla ise 8 milyar kredi kullanmıştır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.